De verenigingen gingen vorig jaar elk met een mooi bedrag naar huis.
De verenigingen gingen vorig jaar elk met een mooi bedrag naar huis. (Foto: Aangeleverd)

Gemeenschapsveilingen geven verenigingsleven een boost

VENHUIZEN - Deze maand staan Wijdenes en Venhuizen weer in het teken van de gemeenschapsveilingen om de deelnemende kerkenen, stichtingen en verenigingen in de voormalige gemeente Venhuizen een financiële boost te kunnen geven. Zaterdag 14 maart vindt de eerste veiling plaats in de Wiekslag in Wijdenes, de tweede veiling is 21 maart in café de Roode Leeuw in Venhuizen. Tijdens beide veilingen gaat het eerste koopje om 19.30 uur onder de hamer.

'Saamhorigheid in dorp groeit'

Sinds de nieuwe opzet drie jaar geleden leveren de veilingen veel op. Vorig jaar werd een bedrag van 68.790 euro opgehaald. De deelnemende vereinigingen hebben het geld goed besteed, aldus de veilingorganisatie, die goed monitort wat de verenigingen doen met de donatie. Muziekvereniging Venhuizen heeft bijvoorbeeld dempers voor de trombones aangeschaft. WSW voetbal kon de renovatie van de toiletgroepen in gang zetten. Zwembad 't Hemmerven plaatste nieuwe kunststof bankjes, stichting Hemmeromloop gebruikte de bijdrage voor de kidsrun en kinderkermis en reddingstation Wijdenes investeerde in de opleiding van nieuwe vrijwilligers.

Ons genoegen

Ook de Rederijkerskamer De Klimop, Oranje vereniging Venhuizen, tennisvereniging De Drieban, badmintonvereniging Venhuizen, Oud West-Friese dansgroep Wijdenes, Lucasparochie Venhuizen, huttendorp Venhuizen, scouting Sint Lidwina, sportvereniging SVH, SV de Valken, landelijke rijvereniging OWF, ZVV Alpha Tours en fanfarekorps Ons Genoegen maakten afgelopen jaar dankbaar gebruik van de bijdragen om wensen te realiseren.

Mensenkennis

Veilingmeester Hans Bregman heeft er zin in. "Ik doe dit al heel veel jaar als hobby. Ik heb er veel lol in. Ik ben niet blue aangelegd en kan goed spreken in het openbaar. Dat helpt. Het is een soort kunstje dat je in je moet hebben. Ik heb het geleerd van mijn voorganger. Er komt ook een stukje mensenkennis bij kijken. Je moet kleine signaaltjes goed weten te interpreteren."

Het is vooral een fijne manier om zich verdienstelijk te maken voor de gemeenschap, aldus Bregman. "Dat vind ik ook zo bijzonder aan deze veiling. De saamhorigheid die dit brengt. Mensen in het dorp gaan met elkaar om omdat ze elkaar hebben ontmoet tijdens de veiling. Anderen ondersteunen de veilling met een kavel en bezoekers vinden het leuk om met een bod de veiling te ondersteunen. Overigens is iedereen welkom hoor. Je hoeft niet te per se iets te kopen."

Origineel

Ook dit jaar is er weer een groot aanbod van verschillende kavels die worden aangeboden, vertelt de veilingmeester. "Er wordt een Bourgondische Bierproeverij georganiseerd, een geheel verzorgde workshop steenhouwen en een dag zeilen op twee zeiljachten met een bezoek aan de Markerwadden. Wegens groot succes vorig jaar wordt dit jaar de geheel verzorgde groepsexcursie aan 's werelds grootste zeesluis in IJmuiden opnieuw aangeboden. Ook worden er wijnproeverijen, jeu de boules spelen, cursus pech onderweg een quiz voor gezellige mensen, brandweerman voor één dag, poolavonden en een muzikale amusetour aangeboden."

Liefde

Hij gaat nog even door. "Borrelen tijdens de kermis met Pinksteren? Ga dan voor het koopje van sportverening SVH. Tussen 10.00 en 15.00 uur bezorgen zij de kinderen een leuke dag zodat ouders de handen vrij hebben. Het kavel van het Zuiderzeevarken is ook een mooie. Hier worden de varkens geboren en getogen. Lokaal in Wijdenes en met liefde verzorgd en uiteindelijk als (h)eerlijke vleesbon aangeboden."

"En wat te denken van het originele koopje van Trashpassing, vorig jaar wisten zij nationale aandacht met hun kavel te verwerven, nu bieden zij: het meest legendarische 18plus uitje in Hem, Memory for live, aan. Natuurlijk is er ook een ruim aanbod van taarten, rollades, pondjes paling, kazen en flessen wijn. Als ik kijk naar de huidige aanbiedingen dan denk ik dat we best hoger zouden kunnen uitkomen dan vorig jaar."

Meer informatie via gemeenschapsveilingvenhuizen.nl.