Deel van kunstwerk.
Deel van kunstwerk. (Foto: Aangeleverd)

Expo Enkhuizer kunstenaarscollectief

VENHUIZEN - Vijf kunstenaars en één beeldhouwer vullen in het weekend van 14 en 15 en 21 en 22 maart met hun schilderijen en beeldhouwkunst de NH kerk in Venhuizen. Het collectief bestaat uit Hans Alma, Wil Cordes, Obe van der Klei, Guus Köster, Martin de Rooij en Henc Valkema. Vijf schilders en Obe van der Klei als beeldhouwer.

SenArt exposeert in De Triangel

Zes Sen(ioren), zes maal Art. SenArt dus. In november vierden zij hun eerste lustrum. Deze kunstenaars exposeren afzonderlijk van elkaar of zoals in dit geval als collectief. SenArt was drie keer te gast in 'hun' haringstad en een keer op Wieringen. Vier keer veel belangstelling, vier keer een succes.

Confrontatie

Obe van der Klei creëert beelden met hamer en beitel. In tegenstelling tot de schilders, laat hij iets ontstaan door materiaal weg te halen uit steen. Na deze expositie zal hij de groep gaan verlaten. Schilder Hans Alma zoekt de confrontatie van het onzegbare en onbegrepene. Met zijn penselen doet hij een poging verbinding te krijgen met een diepere essentie.

Autodidact

Martin de Rooij werkte tot 2018 als tekenleraar op het Oscar Romero in Hoorn. Hij schildert vooral landschappen in aquarel. De onderwerpen zoekt hij meestal in de eigen omgeving: het Noord-Hollandse landschap. Wil Cordes, altijd actief voor Artsen Zonder Grenzen, is autodidact en grenzeloos verslaafd aan olieverf. Hij werkt 'nat in nat' en zijn schilderijen ontstaan in vrij korte tijd.

Olieverf

Henc Valkema maakte een portret van zijn Alkmaarse meester Herman Smorenburg, kunstschilder in Alkmaar. Deze olieverf van Herman is zijn docent op de cursus fijn schilderen. Het portret mocht hij schilderen onder de voorwaarde 'om van iets lelijks iets moois te maken'.

Guus Köster is leraar tekenen en handvaardigheid en staat al achttien jaar voor de klas. Daarna heeft hij een zeilmakerij in Enkhuizen gerund. Nu heeft hij alle tijd voor schilderen met olieverf en beeldhouwen en is hij gastdocent bij schilderclub Paulus Potter in Enkhuizen.

Vrije manier

Zijn manier van werken gaat uit van flarden van denkbeelden over kleur, vorm, lijn en alles wat hem bezig houdt. Hij laat door de vrije manier van schilderen veel aan het toeval over.

Cultureel centrum De Triangel is gehuisvest in de NH Kerk, Kerkweg 113 in Venhuizen. Openingstijden 13.00 tot 17.00 uur. Vrij entree. Officiële opening zaterdag 14 maart 14.00 uur. Informatie via info@triangel-venhuizen.nl.

Zes senioren maken heel divers werk.
Afbeelding
Afbeelding