Hebzucht wordt ook wel inhaligheid genoemd.
Hebzucht wordt ook wel inhaligheid genoemd. (Foto: Pexels)

'Hebzucht', een Leerhuisavond met Dr. Jeroen Linssen

STEDE BROEC - Leerhuis Cultuurgroep Stede Broec organiseert 12 maart een avond over hebzucht. Jeroen Linssen neemt bezoekers deze avond mee in de wereld en geschiedenis van de hebzucht, oftewel inhaligheid. Hoe is daar in de loop van eeuwen over gedacht?

Hebzucht door de tijd heen

Na de financiële crisis in 2008 kregen de 'graaiers' de schuld totdat bleek dat iedereen boter op z'n hoofd had met bijvoorbeeld een hoge hypotheek of spaargeld bij de IJslandse bank Icesave. De 'graaiers' werd een plafond aan bonussen en salaris opgelegd, terwijl wij om de economie uit het slop te trekken werden aangemoedigd om geld uit te geven. Hebzucht als de oorzaak, maar tegelijkertijd ook als het medicijn. Een merkwaardige cirkel die door de eeuwen, zo lang de geldeconomie bestaat, niet is doorbroken, aldus de organisatie.

Door de eeuwen heen

Grote denkers zoals Hieronymus, Thomas van Aquino, Calvijn, Max Weber en anderen hebben door de eeuwen heen hun gedachten over winst en bezit uitgesproken en opgeschreven. In de katholieke Middeleeuwen was hebzucht nog een hoofdzonde, kwalijker dan hoogmoed, waardoor de hemelpoort gesloten bleef. Daarna liet Thomas van Aquino weten dat winst en woeker niet netjes zijn, maar dat je met de winst goede werken kon betalen waarvan de armen en de kerk profiteerden.

Marktwaarde

Peter van der Vlies van het Leerhuis: "Na de intrede van het neoliberalisme is de markteconomie veranderd in een marktsamenleving. Ook het gezin is nu een onderneming geworden waar geïnvesteerd wordt in de studie van onze kinderen om hun marktwaarde te vergroten. De roep om matiging en de roep om te consumeren duikelen over elkaar heen. Tot een economie van het genoeg of een eerlijker herverdeling komt het niet. Jeroen Linssen neemt ons mee op een tocht door de geschiedenis van de geldeconomie en maakt de tegenstrijdigheid in onszelf zichtbaar."

Activisme

Dr. Jeroen Linssen is deskundig op het gebied van de politieke filosofie en bestudeert de verhouding tussen economie en politiek met speciale interesse in de opkomst en geschiedenis van de liberale en neoliberale kunst van besturen. Hij promoveerde in 2005 op een proefschrift over Michel Foucault, een Franse filosoof, bekend vanwege zijn politiek activisme in de jaren zeventig en tachtig en zijn analyses in de politieke filosofie met begrippen als disciplinemaatschappij, biopolitiek en biomacht.

Aanvang: 20.00 uur. De Oude Kerk, Zesstedenweg 189 in Grootebroek.