Column Z Lijner

Elk nadeel heb ze voordeel

Een variant op de wereldberoemde spreuk van Johan Cruyff. Zo kun je ook naar de Coronacrisis kijken. Natuurlijk, de crisis hakt er diep, heel diep in. Na 75 jaar vrede en vrijheid worden we opeens geconfronteerd met een wereld die we niet eerder meemaakten.

Het is een gevecht tegen een onzichtbare vijand die veel zieken en doden veroorzaakt. Winkels dicht, of winkels open maar met veel lege schappen. Geen kroeg of restaurant open. Scholen dicht, bibliotheken gesloten.

Dreigt er behalve een geboortegolf ook een scheidingsgolf?

Gelukkig nog wel de koffieshop open, zodat we gewoon ons jointje kunnen aanschaffen. Je moet er toch niet aan denken om een dag zonder joint door te komen. SGP-er Kees van der Staay riep uit: ‘in wat voor land leven we?’ En ik begrijp Kees. Als het verstrekken van jointjes nu opeens als noodzakelijke voorziening wordt aangemerkt … ja dan zijn we toch wel een beetje de weg kwijt.

De wereld van nu is wennen. Aanvankelijk leek het nog wel een beetje leuk. Veel mensen thuis, tijd voor klusjes en spelletjes. Een geboortegolf lijkt onvermijdelijk. Maar nu zijn we ruim anderhalve week verder. Is het nog zo leuk?

Zodra het coronavirus is uitgedoofd gaan we over tot de orde van de dag

Zijn de huiselijke twisten onder controle? Of dreigt er behalve een geboortegolf ook een echtscheidingsgolf? Het zou zo maar kunnen. En dan al die zieken en eenzamen. Zorgelijk. Of de zorgverleners. Nog maar kort geleden staakten die om een beetje meer salaris. Het kabinet gaf toen niet thuis.

Wat te denken van de onderwijzers? Die improviseren wat af

Nu applaudisseren we voor ze, prijzen ze de hemel in en het kabinet geeft ze een extra bonus. En wat de denken van de onderwijzers en leraren? Die improviseren wat af en proberen de kennisoverdracht op peil te houden. Krijgen die straks ook een bonus? Het kan verkeren, zie Bredero ooit.

Gelukkig is de koffiershop nog open, kunnen we een jointje kopen

In een klein hoekje van de krant lees je zo nu en dan iets over het milieu. Geen vliegverkeer, veel minder autoverkeer. Steeds meer industrie komt stil te liggen. Het zou zo maar kunnen dat de klimaatakkoorden van Parijs opeens binnen handbereik komen. Wordt het milieu dan toch de grote winnaar?

Zou zomaar kunnen dat de klimaatakkoorden van Parijs opeens binnen handbereik komen

Ach nee, zodra het coronavirus is uitgedoofd gaan we over tot de orde van de dag. Jammer, de mensheid is hardleers. Maar zodra het virus is bedwongen dan zullen we ons heel even gedragen als de koeien die weer de wei in mogen. Dan maken we bokkensprongen in het groene gras. Ik kan niet wachten.