Positieve verrassingen

Regelmatig word ik positief verrast door de bereidheid van mensen om verder te kijken dan hun directe eigen belang. Zoals de ondernemer die ik sprak over de gevolgen van corona voor zijn zaak. Het ging qua omzet minder dan gewoonlijk maar hij zou het wel redden. Hij maakte zich meer zorgen over andere ondernemers en over de gevolgen van de crisis voor de stad.

Zoals de raadsleden die graag de begroting van de gemeente wilden ombuigen naar hun politieke wensen, maar die het gezamenlijk besturen van de stad en rekening met elkaar houden voorop stelden.


Ik zie mensen die alleenstaande buren vaker opzoeken, omdat de eenzaamheid in deze bijzondere tijd voortdurend op de loer ligt. Dat doen zij niet om er beter van te worden, maar uit medemenselijkheid. Ik word blij van vrijwilligers die de voedselbank draaiende houden, terwijl zij voor een deel ook tot de voor corona kwetsbare doelgroep behoren. Natuurlijk nemen zij voorzorgsmaatregelen, maar de betrokkenheid met de medemens is te groot om weg te blijven. Ik heb ook alle waardering voor de brandweermensen die hun actie voor steun aan de voedselbank in deze tijd doorzetten, hoe lastig ook.


Terecht is er in deze tijd waardering voor de mensen die in de zorg werken: in de verpleeghuizen, in het ziekenhuis of in de wijk- en thuiszorg, die elke dag in de weer zijn om mensen de aandacht te geven die hun toekomt. Natuurlijk verdienen zij een salaris, maar zij zetten stappen meer dan normaal, dag na dag. Al bijna een jaar lang.

Betrokken zijn en rekening houden met anderen is goud waard

Hoe knap is het niet dat er zovele mantelzorgers zijn, die uit betrokkenheid bij de medemens hulp en zorg verlenen, maar vooral ook aandacht geven. Wat te denken van de inzet van de vrijwilligers van het hertenkamp in de Bloemenbuurt die dag in dag uit voeling met de dieren maar ook met de buurt laten zien. Verdrietige tegenslagen, zoals het ruimen van dieren als gevolg van vogelgriep, worden samen overwonnen.


Ieder mens heeft liefde en aandacht nodig. Dat is altijd zo, maar in de huidige omstandigheden telt dit des te meer. Liefde en aandacht van een ander, waarbij ik de grote betekenis van huisdieren zeker onderken.


In onze samenleving mogen mensen opkomen voor hun eigen belang. Daar is niets mis mee, zolang die niet gaat ten koste van de ander. Het is evenwel mooi om te zien dat vele mensen worden gedreven door de behoefte om verder te kijken, om rekening te houden en mee te voelen met die andere man of vrouw of dat andere gezin. In deze tijd is een dergelijke houding goud waard. Er bestaat zo vaak de neiging om te kijken naar wat er mis gaat, waar het eigen belang alle aandacht krijgt.


Echte energie krijg je daarentegen van lichtende voorbeelden van mooie betrokken mensen die zo helpend en opbouwend zijn.


U en ik kennen deze mensen.

Laten wij hen steunen en waarderen in deze moeilijke tijden.


Don Bijl

Burgemeester