Babyteeth was vorig jaar een van de verrassingen.
Babyteeth was vorig jaar een van de verrassingen. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11 (tegenover theater de Purmaryn) draait.

Vrijdag 4 december The Kingmaker – Lauren Greenfield, Denemarken / Verenigde Staten, 2019, 101’.

Eén van de beste documentaires van dit jaar. De film gaat over de inmiddels 91-jarige dictatorsweduwe Imelda Marcos. De Amerikaanse regisseuse Lauren Greenfield kon haar vanaf 2014 vrij onbelemmerd volgen en interviewen, terwijl de voormalige first lady zich inspant voor de campagne van zoon Bongbong om vicepresident te worden.

Wat mevrouw Marcos waarschijnlijk niet wist, is dat de filmmaakster ook verdreven eilandbewoners en gemartelde activisten interviewde. We zien een vrouw die de moeder der natie speelt, door voor de draaiende camera fonkelnieuwe geldbiljetten uit te delen aan straatkinderen en kankerpatiëntjes.


Greenfield bouwt een meeslepend, vlijmscherp betoog op, waarin ze het pijnlijke verleden van de Filippijnen verbindt met het heden. De film slaagt er vooral in om recht in het gezicht van het kwaad te kijken en het verrassende is dat het monster een kreukloze rode jurk draagt.

Dinsdagmiddag en -avond 8 december Babyteeth – Shannon Murphy, Australië, 2019, 120’.

‘Babyteeth' was vorig jaar op het filmfestival van Venetië een van de grote verrassingen. Hoofdpersoon is de middelbare scholier Milla, die terminale kanker heeft. In de metro ontmoet ze de hyperenergieke Moses (Wallace), een drugsverslaafde, wat oudere jongere zonder vast woon- en verblijfplaats. Milla's ouders zijn welgestelde progressieve burgers, maar ze hebben enige bedenkingen bij de nieuwe vriend van hun dochter. In hun huis gaat Moses meteen op zoek naar medicijnen die hij zou kunnen stelen.

Dat klinkt allemaal nogal grimmig, maar ‘Babyteeth’ blinkt juist uit in zachtmoedigheid en nuancering. Regisseur Murphy vangt het verhaal, in een zonnige buitenwijk van Sydney, in kleine, intieme scènes. De onmacht, angst en pijn van de personages blijven grotendeels onder de oppervlakte, maar schemeren steeds voldoende door om als tegenwicht te dienen voor Murphy’s trefzekere stijlgevoel.


Aanvang van de middagvoorstelling is 13.30, de avondvoorstelling om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,00). In verband met de Coronamaatregelen is reserveren voor deze film verplicht, dit kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die er gedraaid worden.

Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.

Babyteeth was vorig jaar een van de verrassingen.