35 gezinnen uit deze regio zijn slachtoffer van de toeslagenaffaire.
35 gezinnen uit deze regio zijn slachtoffer van de toeslagenaffaire. (Foto: Pexels)

SED-gemeenten ondersteunen gedupeerden van de toeslagenaffaire Belastingdienst

ENKHUIZEN / DRECHTERLAND / STEDE BROEC - De gemeenten Enkhuizen, Drechterland en Stede Broec openen een meldpunt voor gedupeerde inwoners van de landelijke toeslagenaffaire. In Enkhuizen gaat het om zo’n negen gezinnen. In Drechterland zijn zo'n elf gezinnen getroffen, in Stede Broec gaat het om maar liefst vijftien gezinnen.

De SED-gemeenten willen hulp bieden aan deze inwoners op het gebied van wonen, het gezin en de kinderen, gezondheid en werk. Dit kan via bestaande regelingen en maatwerkvoorzieningen, afhankelijk van de situatie waarin de inwoners nu zitten. De gemeenten zijn op zoek naar inwoners die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire. Niet iedereen is bekend bij de gemeenten. Dit komt onder meer omdat de Belastingdienst geen persoonsgegevens verstrekt. De impact van deze situatie kan groot zijn. Sommige ouders hebben hoge schulden als gevolg van deze toeslagenaffaire, wat stressvolle situaties kan opleveren voor ouders en kinderen.
Welke hulp kan de gemeente bieden? De gemeente kan de vorderingen niet betalen, maar wel hulp bieden op levensgebieden wonen, financiën, gezondheid, werk of dagbesteding en in de gezinssituatie. Voorbeelden hiervan zijn begeleiding door een gezinscoach of hulp en doorverwijzing bij psychische klachten.

Melden bij de gemeente

De gemeenten wachten niet af wat er nog gaat komen en wil gezinnen, die in een nijpende situatie terecht zijn gekomen als gevolg van de toeslagenaffaire, proactief helpen. De gemeenten nodigen inwoners, die hierdoor getroffen zijn, uit contact op te nemen met de gemeente via 140228 of 0228 360100 (Enkhuizen), 0228 352 352 (Drechterland) of 0228 510111 (Stede Broec).

Toeslagenaffaire

Op het moment dat mensen hun eigen bijdrage voor kinderopvang te laat betaalden, vorderde de Belastingdienst grote sommen terug. Soms zelfs jarenlange betaalde bedragen. Veel mensen zijn daardoor in de problemen gekomen, verloren hun huis, raakten hun baan of partner kwijt. De Belastingdienst gaat kijken of er gegevens kunnen worden uitgewisseld. Tot die tijd is het aan ouders zelf om zich bij de gemeente te melden. De SED-gemeenten hopen dat ouders die stap nemen.

Afbeelding