Burgemeester van Enkhuizen Eduard van Zuijlen is tijdens de kerstdagen weer volledig in functie.
Burgemeester van Enkhuizen Eduard van Zuijlen is tijdens de kerstdagen weer volledig in functie. (Foto: Annemarie Wolkers-Ven)

Burgemeester in coronatijd: ‘Knetterhard handhaven in een lieve gemeente’

ENKHUIZEN – Burgemeester Eduard van Zuijlen heeft sinds woensdag 16 december zijn taken als burgemeester van Enkhuizen weer opgepakt. Hij heeft zijn vijf weken durende kuur van chemotherapie en bestraling om de kanker te bestrijden achter de rug en heeft er zin in. “De pijn neemt elke dag af en de energie komt weer terug.”

Irene Hemels

‘Ik snap de wanhoop’

De Drom spreekt met een gelukkig man met een overlevingskans van 95 procent. “Ondanks alle troep die ik heb geslikt, ben ik hartstikke gezond.” Eind januari hoort de burgemeester of een operatie noodzakelijk is, die dan in februari zal plaatsvinden.

Negen maanden geen knuffel

Een bijzonder jaar, dat bijna geheel in het tekenstond van het coronavirus, is bijna voorbij. Wij vroegen hem nu alvast terug te blikken op 2020. Wat vindt u in deze coronatijd het meest ingrijpend voor de stad? Van Zuijlen: "Het isolement van mensen die alleen wonen, zoals de mensen die in de eerste periode geen bezoek mochten ontvangen vanwege de overheidsmaatregelen en die nu niet naar buiten durven, zoals ouderen. Ook zij hebben behoefte aan contact en een knuffel, maar kunnen dat niet krijgen. Dat is verschrikkelijk. Ik heb mijn kinderen al negen maanden niet vastgepakt, maar heb gelukkig een liefhebbende vrouw. Stel je eens voor dat je al negen maanden geen knuffel hebt gekregen! Ik vind dat het meest ingrijpende van deze pandemie. De rest valt daarbij in het niet."

Hoe heeft u het afgelopen ‘coronajaar’ ervaren? Van Zuijlen: "De manier waarop ik mijn werk kon doen was buitengewoon saai. Ik ben iemand die graag onder de mensen is en op alle plekken in de stad wil zijn. Dat kon dit jaar niet. Maar dat is allemaal heel betrekkelijk als je een dierbaar iemand bent verloren. Of als je in de horeca en de evenementenbranche zit; zij hebben het op dit moment heel zwaar. Ik heb heel wat telefoontjes gevoerd met individuele ondernemers en wat mij daarin trof is hun creativiteit en ondernemerschap tijdens de eerste golf. Zo van: wij laten ons niet kisten. Nu is er steeds meer onbegrip en zelfs wanhoop onder hen."

'Houd vol en houd je kop erbij'

Evenwicht maatregelen zoek

Die wanhoop snapt Van Zuijlen heel goed. Voordat het hele land begin deze week op slot ging, was volgens hem het 'evenwicht in de coronamaatregelen' zoek. "Het was moeilijk uit te leggen dat de grote winkelcentra open mochten, terwijl de horeca om de hoek dicht moest. Ik snap ook dat de horeca dreigde met opengaan half januari. Maar ik ga knetterhard handhaven. Ik ben volstrekt loyaal aan de uitvoering van het landelijk beleid. Al vind ik ook dat menige sector onevenredig hard wordt getroffen. Dat geldt ook voor gemeenten als Enkhuizen, Hoorn en Medemblik. Wij zijn in hoge mate afhankelijk van de inkomsten van horeca, havenliggelden en toeristenbelasting. Daarin worden wij ook niet gecompenseerd."

Jongeren

Hoe vindt u dat de inwoners van Enkhuizen zich hebben gedragen afgelopen jaar? Van Zuijlen: "Gegeven het zeer beperkte aantal bekeuringen dat is uitgedeeld, heb ik het beeld dat het hier beter gaat dan elders. We hebben wel degelijk toezicht gehouden op naleving van de coronamaatregelen, maar er worden heel weinig overtredingen geconstateerd. Ik ervaar Enkhuizen als een lieve gemeente, ook tijdens mijn ziekte waren de reacties hartverwarmend. Enkhuizers mopperen veel, maar ze zijn er wel met elkaar. Het is een echte gemeenschap. Ik hoop dat mensen daar hoop uit putten in een moeilijke tijd." Welke boodschap heeft u voor jongeren die een uitlaadklep zoeken met Oud en Nieuw? "Mijn boodschap voor iedereen is: houd vol en houd je kop erbij. Als je in je omgeving mensen hebt meegemaakt die door corona zijn getroffen dan weet je hoe ernstig het is. Je kunt wel zeggen: Ik heb recht op mooie dingen, maar we zitten in een zeer bedreigende situatie waar vele duizenden mensen aan zijn doodgegaan. Ik zie jongeren buitengewoon verstandig met de situatie omgaan."




Jongeren

Onder jongeren lijkt de hang naar een alternatief voor de normale oud en nieuwfeestjes groter, waarom geen carbid schieten voor hen? Van Zuijlen: "Ik ben burgemeester geweest van gemeentes in Groningen en Friesland waar carbid schieten een lange traditie kent. Ik heb het zelf ook weleens gedaan, maar als die traditie er niet is, heb je niet de ervaring hoe dat op een veilige manier kan. Dat moet je helemaal niet willen in ons gebied."