Dit voorjaar lag de bruine vloot als protest letterlijk en figuurlijk voor pampus.
Dit voorjaar lag de bruine vloot als protest letterlijk en figuurlijk voor pampus. (Foto: aangeleverd)

Toekomst bruine vloot: hoe nu verder?

ENKHUIZEN - In het Zuiderzeemuseum vindt 4 maart 2021 het Symposium Toekomst Bruine Vloot plaats. De bruine vloot is net als andere sectoren zwaar getroffen door de coronacrisis dit jaar. Ook de bruine vloot in Enkhuizen heeft het zwaar. Doel van het symposium is om initiatieven die erop gericht zijn om de zeilvloot verder te helpen met elkaar te delen en te versterken.

Sommige initiatieven staan nog in de kinderschoenen, andere ideeën zijn al verder uitgewerkt. Het symposium wordt georganiseerd in opdracht van de Vereniging van Zuiderzeegemeenten en de Vereniging van Waddenzeegemeenten en in nauw overleg met de sector. Doel is om alle kansrijke ideeën die er zijn met betrekking tot de erkenning van de cultuurhistorische waarde van de schepen en de vloot te versterken. De verdeling van de 15 miljoen die de sector van de regering heeft gekregen, valt hier buiten. Door de coronacrisis is de maatschappelijke waarde van de vloot en de sector sterk in de belangstelling gekomen.

Maritieme cultuur

De chartervaart bestaat uit voornamelijk historische schepen veelal in particulier bezit, in het bezit van verenigingen of van ondernemers en telt zo'n 350 schepen voor de binnenvaart en zeevaart. Het is een onderdeel van de maritieme cultuur van Nederland. De schepen maken deel uit van de identiteit en beeldkwaliteit van havensteden. Zij dragen bij aan de lokale en regionale economie. De chartervaart is het door ondernemers commercieel geëxploiteerde deel van de veel grotere Nederlandse vloot van historische schepen. Nauw verwant met de chartervaart is de niet-commerciële vaart met historische schepen zoals de Botter Vloot en andere scheepstypes karakteriserend voor de Zuiderzeevloot. Deze schepen worden vaak beheerd door verenigingen of stichtingen, bemand door vrijwilligers en gefinancierd door particulieren, leden en deels met inkomsten uit verhuur en sponsoring. Ook deze groep is hard getroffen en heeft moeite het hoofd boven water te houden.