Column Z Lijner

Marktstad

Purmerend Marktstad. Niet alleen de naam van een oude stichting die al jaren verantwoordelijk is voor de organisatie van de nazomerfeestweek en Sinterklaasintocht.

Nee, Purmerend Marktstad moet als slogan een begrip worden in de regio en het hele land. Van oudsher is Purmerend natuurlijk bekend als één van 's-lands bekendste veemarkten. Maar dat was vroeger. Nou ja, er is nog een veemarkt, een niet onbelangrijke zelfs, maar die is uitsluitend voor de handelaren en in een uithoek op een bedrijventerrein. Vandaag de dag echter zijn er in Purmerend vrijwel dagelijks de warenmarkten. Natuurlijk op dinsdag in de binnenstad, en op andere dagen bij de wijkwinkelcentra. De gemeente is van plan om het imago van Purmerend als marktstad verder uit te dragen. Daartoe zijn allerlei plannen bedacht.

Ik denk dat het goed is om vanuit de historie van (vee-)marktstad verder te bouwen aan de reputatie van marktstad. Kansen te over. Een herindeling van de dinsdagse kramenmarkt ligt nogal voor de hand. Eén van de plannen is om de Nieuwstraat weer toegankelijk te maken voor het autoverkeer. Dat kan wanneer de kramen worden gepositioneerd aan één kant. Of dat de verkeersveiligheid voor de voetganger bevordert, waag ik echter te betwijfelen.

Marktmeester terug

De Koemarkt is natuurlijk de mooiste en beste locatie voor een markt. Helemaal nu de markthal gereed is. Marktkramen van Kaas- tot Koemarkt. Kramen in de Breedstraat en Dubbele Buurt die beide marktpleinen met elkaar verbinden. Hoe mooi wil je het hebben? En ook de marktmeester komt weer terug. Die functionaris moet zorgen voor een goede en goed gevulde markt.

Naamsbekendheid

Werken aan de naamsbekendheid, de markten van Purmerend aantrekkelijk maken voor boeren, burgers en marktlui. Zorgen voor speciale markten als moederdagmarkt, kerstmarkt, rommelmarkt, kunstmarkt enzovoorts enzovoorts. Van de anderhalve ton die de gemeente jaarlijks spendeert aan stadspromotie wil men voortaan het grootste deel besteden aan de promotie van Purmerend als Marktstad. Een goed plan.

Wat zeg ik? Gewoonweg een Waterlands goed plan.