Rudy Nobel, nieuwe voorzitter Stichting Luctus
Rudy Nobel, nieuwe voorzitter Stichting Luctus (Foto: aangeleverd)

Stichting Luctus biedt rouwenden luisterend oor

PURMEREND - Twee jaar geleden richtten Jasmina Apostolivic en Marja Kragten Stichting Luctus op. Zij misten een plek voor mensen in de rouw of met andere verlieservaringen. Stichting Luctus organiseert maandelijks themabijeenkomsten waar mensen kunnen praten over hun rouw of verlies. Psychosociaal therapeut Rudy Nobel nam onlangs het voorzitter stokje over van Jasmina en zet zijn focus op groei. "We willen graag meer evenementen organiseren zoals lezingen en creatieve workshops zodat mensen ook echt iets mee kunnen nemen. Daarvoor hebben we meer vrijwilligers nodig, maar ook meer bezoekers."

Er heerst, zo constateert Rudy, nog steeds een schroom om te praten over verlies. "Wij proberen daarom de drempel zo laag mogelijk te houden. Je hoeft niet te praten, je mag ook stil zijn en luisteren, je bent bij onze bijeenkomsten nergens toe verplicht." Toch ziet hij wel vooruitgang. "Gemiddeld komen er tien tot vijftien mensen, maar bijvoorbeeld rond de feestdagen loopt dat op naar 20 tot 25. We gaan gezamenlijk in discussie waarbij iedereen vrij kan spreken en zijn verhaal kan doen. Naar veel mensen in de rouw wordt niet echt geluisterd, of ze zijn alleen. Of het verlies is wat langer geleden waardoor de omgeving vindt dat je 'nu maar 's moet ophouden'. Maar aan rouwen hangt geen tijd, dat duurt een leven lang, zeker wanneer je een naaste hebt verloren." De thema's lopen uiteen. De laatste bijeenkomst ging over verlies van gezondheid. Rudy: "Daar komen ook andere verliesvormen bij kijken, zoals verlies van toekomstperspectief of van financiƫle zekerheid. Het is niet alleen discussie, we gaan ook persoonlijk met mensen in gesprek. Wij hebben twee therapeuten, Mirella Mossel en ikzelf, en in Conny Blokker een nabestaandenconsulent. Dat heb je hierbij echt nodig."

Om uit te kunnen breiden is de stichting op zoek naar bestuursleden, waaronder een secretaris, en meer vrijwilligers. "Gastvrouwen of -heren voor onze bijeenkomsten die zelf affiniteit hebben met rouw, vanuit persoonlijke ervaring dan wel vanuit hun werk. Ik heb zelf mijn praktijk als psychosociaal therapeut maar vind het belangrijk om daarnaast maatschappelijk betrokken bezig te zijn. Ik hoop dat er meer mensen zijn die dat zo voelen. Zodat we uiteindelijk meer mensen kunnen bereiken en iets voor ze kunnen betekenen in het rouwproces."

De bijeenkomsten van Stichting Luctus zijn elke tweede zondag van de maand, van 14.00 tot 16.00 uur in Heel Europa. www.stichtingluctus.nl. info@stichtingluctus.nl.