Samen lezen, verbetert de taal.
Samen lezen, verbetert de taal. (Foto: Aangeleverd)

Samenvoorlezen helpt kinderen met taal- en leesachterstand

Het lijkt zo vanzelfsprekend; voor het slapen gaan nog even een paar bladzijden voorlezen aan je kind. Goed voor de taalontwikkeling en een bijzonder momentje samen. Maar wat als je als ouder zelf de Nederlandse taal niet goed beheerst of zelf moeite hebt met lezen? Het project Samenvoorlezen van Vrijwilligerspunt is er voor kinderen vanaf 2 tot 12 jaar die taal- en leesondersteuning kunnen gebruiken.

Een uurtje per week komt er een vrijwilliger voorlezen, zoals Hillegonda van der Rol uit Hoorn. “Door ze met voorlezen te helpen de Nederlandse taal beter te leren beheersen, geef ik de kinderen iets waar ze hun hele leven iets aan hebben.” Anouschka Timm van Vrijwilligerspunt: “Wij zijn super blij met voorlezers zoals Hillegonda. We hebben nu zo’n tachtig actieve voorlezers in West-Friesland. Dat lijkt veel, maar de vraag is groot! We kunnen dus altijd nieuwe enthousiaste voorlezers gebruiken. Voorlezers lezen niet alleen voor bij de kinderen thuis. Ook op scholen. En daar is juist nu door de coronacrisis extra behoefte aan. Doordat kinderen ook nog eens tijd op school hebben gemist, is de achterstand bij deze kinderen alleen maar groter geworden.”

Coördinatoren Samen voorlezen gevraagd in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland

Een belangrijke schakel tussen de gezinnen en de voorlezers van Samenvoorlezen zijn de coördinatoren. Anouschka: “De coördinatoren Samenvoorlezen onderhouden een intensief contact met zowel de gezinnen als de voorlezers. De coördinator is goed op de hoogte van wat er speelt bij de gezinnen en waar de behoeften liggen en kan bijsturen waar nodig. Zo kunnen we samen een optimaal resultaat behalen! Momenteel zijn wij ook op zoek naar diverse coördinatoren Samenvoorlezen voor de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland. Dus hopelijk hebben we nu veel mensen enthousiast gemaakt!”


Meer informatie? Neem contact op via a.timm@vrijwilligerspunt.com, 0229 216499 of vrijwilligerspunt.com.