De Dino is zelfrijdend.
De Dino is zelfrijdend. (Foto: Tien Tran)

Primeur schoffelrobot bij Pater Broersen in ijsbergsla

De schoffelrobot Dino van Naio Technology is afgelopen weken actief geweest in ijsbergsla bij Pater Broersen in Waarland. Omdat het in primeur in Nederland betreft zijn de eerste bevindingen op video vastgelegd. Eén en ander wordt gepubliceerd op de site van Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL).

Het traditionele schoffelen automatiseren

Niels Danenberg is bij Pater Broersen de persoon die zich in de schoffelrobot heeft verdiept en uitlegt waarom het bedrijf hierin is geïnteresseerd. De bedoeling is het schoffelwerk, dat nu nog wordt uitgevoerd met een traditionele schoffel meer te automatiseren.


"Hierdoor ontstaat ook de mogelijkheid om eerder of vaker te schoffelen, zonder dat het extra mankracht kost. Het gaat dus om flexibiliteit", aldus Danenberg. Pater Broersen gebruikte tot nu toe geen GPS gestuurde tractor voor de schoffel. Er was ook nog geen ervaring met een camera gestuurde schoffel. Wel is het gebruikelijk om bij het schoffelen bij te bemesten, dit voordeel is Pater Broersen bij de Dino kwijt.

Zelfrijdend

De Dino rijdt autonoom en volgt de GPS-lijnen met maximaal 4 km per uur. Ook het keren op de kopeinden en het terugvinden van het spoor gaat automatisch. Een camera onder de robot stuurt de schoffelelementen tot op 2 cm langs de planten. Er wordt wel tussen de rijen (4 per bed), maar niet in de rij tussen de planten geschoffeld. Dit alles was te zien op de dag van de opname. Wel waren er wat opstartproblemen. Daarnaast is vooral gekeken hoe het aantal safetystops kon worden beperkt.

Eigen GPS-systeem

Omdat de robot moet worden ‘gevoed’ met rij-instructies, is het gebruikelijk dat de GPS-ontvanger op de plantmachine wordt gemonteerd. Zo wordt tijdens het planten een GPS-kaart gecreëerd. De software van de robot communiceert niet met veel gebruikte GPS-systemen. Naio heeft zijn eigen GPS-systeem Septentrio. Danenberg maakte hier nog geen gebruik van en heeft met de hand de coördinaten gemeten en in Naio mapping ingevoerd, waarna hij zelf de lijnen trok. ‘Dit werkt ook, maar het heeft wel tijd gekost’, aldus Danenberg over zijn creatieve oplossing.

Safetystops

In eerste instantie is Danenberg wel geschrokken van het aantal safetystops. Bij elke stop krijgt hij een melding op zijn mobiel en moet de robot via afstandsbediening weer op gang worden gebracht. Een safetystop wordt gemaakt als sensoren achterop de robot binnen een straal van 2 meter een obstakel zien. Dabenberg: ‘’Dat kan ook een gaskanon, een stok of wildlint zijn of vuil op de sensor.’ Met Thijs van de Ven, van leverancier Abemec, heeft hij nu een betere afstelling gerealiseerd.


Binnen NPPL worden verschillende precisietechnieken praktijkrijp gemaakt. Denk aan variabel bemesten, spuiten, beregenen enzovoort. Het idee is dat je de werkzaamheid uitvoert (en doseringen aanpast) daar waar nodig. De doelen zijn: opbrengsten verhogen, kosten besparen, milieubelasting verminderen en voedselkwaliteit verbeteren.