Buitenplanten moeten goed verzorgd worden anders wordt de tuin snel woekerig.
Buitenplanten moeten goed verzorgd worden anders wordt de tuin snel woekerig. (Foto: Pixabay Germans Alenins )

Buitenplanten verzorgen en onderhouden

Planten zijn levende wezens. Net als ieder ander hebben ze liefde, verzorging en aandacht nodig. Maar, ook net als ieder ander, heeft elke plant zo zijn eigen karakter. Een verkeerde verzorging kan ertoe leiden dat een plant niet mooi bloeit, of erger, het niet overleeft.

Je kunt planten ‘opvoeden’ vanaf het prille begin, door ze als bloembol of zaadje in je tuin te planten of meteen een volgroeide plant kopen waar je nog vele jaren van geniet. Check eerst wat voor grond je hebt.

Het voordeel van vaste planten in de tuin is dat je niet elk seizoen druk bezig hoeft te zijn om je tuin er weer tiptop uit te laten zien. Natuurlijk kun je daar wel voor kiezen, maar vaste planten maken je tuin toch net even wat gemakkelijker te onderhouden.


Bij de diverse tuincentra zijn behalve bloembollen en zaden ook bomen te koop. Een complete boom? Ja! Een boom kun je heel gemakkelijk zelf uitkiezen. Je bepaalt daarbij niet alleen de boomsoort, maar ook de boomhoogte en boombreedte. Is dat niet ideaal?

Terwijl de meeste planten in het najaar afsterven en ’s winters onder de grond doorbrengen, blijven struiken of heesters in de winter boven de grond. Sommige heesters kunnen vrij hoog worden. Bij het bestellen moet je dus goed weten of je er voldoende ruimte voor hebt. Op deze manier voorkom je dat je er na jaren achter komt dat de door jou gekozen struik toch te groot is voor de plek waar je hem geplant hebt.

Hydrokorrels

Door de hoge temperaturen gaan de buitenplanten maar al te snel door hun watervoorraad heen. Dit is niet goed, omdat de wortels geen houvast meer geven en de planten niet verder kunnen groeien. Wat hiertegen helpt zijn hydrokorrels. Als je de potgrond afdekt met hydrokorrels, droogt je grond minder snel uit en hoef je minder vaak water te geven.

Het kan bij warme temperaturen geen kwaad om de tuin vaker per week een grotere hoeveelheid water te geven, dit kan bijvoorbeeld met een tuinslang. Water geven aan planten kan het best in de ochtend, dan kunnen ze lekker de hele dag het vocht opnemen.

Een uitgebloeide bloem of een bruin blad kun je maar beter snel weghalen. Dit kan je doen met de hand, of anders een tuinschaar. Wanneer je de uitgebloeide bloem weghaalt stimuleer je de groei van de plant. Dit houdt in dat alle energie naar de nieuwe bloemknoppen gaat, waardoor je plant weer doorgroeit! Je planten worden weer mooi en gaan weer stralen.