Afbeelding
Esther Bakker in het Trajectlokaal. (Foto: Rodi Media/NV)

JEL loopt ver vooruit in extra leerlingbegeleiding

PURMEREND - Kort voor de Dag van het Recht op Onderwijs en Ontwikkeling (20 november) debatteerde men in de Tweede Kamer over voorstellen voor een verbetertraject in het passend onderwijs om schooluitval te voorkomen. En ondertussen zit hét schoolvoorbeeld van succesvolle leerlingbegeleiding al jaren in ons eigen Jan van Egmond Lyceum in Purmerend. Met minder thuiszitters en plaatsingen in het speciaal onderwijs en méér diploma’s als gevolg; de school geeft de kinderen die worstelen zelf de juiste hulp. “Je hebt soms niet half door hoeveel impact het allemaal heeft. Deze kinderen gaan hier weg met dezelfde basis als de andere leerlingen, het diploma”, zegt Esther Bakker, zorgcoördinator bij PSG.

Door Nelleke Vogel

Esther is samen met docent Jan Willem van den Bos initiator van het trajectonderwijs, en vertelt met hart en ziel over wat ze hebben bereikt. Inmiddels is er ook zoveel expertise dat ze als vraagbaak dient voor andere scholen. “Wanneer je bent aangenomen en toegelaten tot het JEL willen wij je ook helpen aan een diploma”, steekt ze van wal. “Je weet dat die kinderen het ook kunnen, er zit alleen op een gegeven moment iets in de weg. Doorverwijzen naar speciaal onderwijs is sowieso geen goede optie. Dan moet een kind van 12 jaar alleen met de bus naar Amsterdam Zuidoost. Dat wilden wij niet. Zo is het eigenlijk begonnen. We zijn gaan kijken hoe we deze kinderen hier konden houden, wat kunnen we bieden? Dat hebben we doorontwikkeld door constant te kijken wat nodig is en te evalueren.”

Trajectlokaal

De ondersteuning, met mogelijkheden voor individuele maatwerktrajecten, vindt plaats in het eigen Trajectlokaal, laagdrempelig en ontspannen. Met gespecialiseerde leerlingbegeleiders, de eigen docenten, en wanneer nodig hulp van IVIO, leren op afstand. Esther: "Er zitten leerlingen uit alle klassen en alle niveaus, waarbij het mooie is dat ook zij elkaar helpen. "

Lees verder op pagina 5

Afbeelding