Een jonge advocaat krijgt in Der Fall Colini een spectaculaire zaak toegewezen.
Een jonge advocaat krijgt in Der Fall Colini een spectaculaire zaak toegewezen. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films in Filmhuis Purmerend. Te zien in 't Stamhuis aan de Kerkstraat (tegenover theater de Purmaryn).

Vrijdag 27 november en dinsdagavond 1 december Der Fall Collini – Marco Kreuzpaintner, Duitsland / Italië, 2020, 118’.

Wanneer de jonge advocaat Caspar Leinen een spectaculaire zaak toegewezen krijgt, blijkt het slachtoffer een oude bekende van hem te zijn. Maar waarom vermoordde zijn cliënt, de zeventigjarige Fabrizio Collini, deze vooraanstaande industrieel? Terwijl Collini blijft zwijgen over zijn motieven raakt Caspar steeds dieper betrokken in de zaak en wordt hij niet alleen met zijn eigen verleden geconfronteerd, maar stuit hij ook op een van de grootste gerechtelijke schandalen uit de Duitse geschiedenis, eentje die veel mensen liever verborgen hadden gehouden.

‘Der Fall Collini’ is gebaseerd op een populaire roman van de Duitse ex-advocaat Ferdinand von Schirach. Een compact verhaal over oorlogsmisdaden en de verjaring ervan. Dat een bejaarde Italiaan een even oude Duitser schijnbaar ongemotiveerd te lijf gaat, zal bij vrijwel iedereen associaties oproepen met de Tweede Wereldoorlog, maar het weerhoudt Kreuzpaintner er niet van om Leinen al zuchtend en steunend naar motieven te laten speuren.

Zaterdag 28 november en dinsdagmiddag 2 december Das Vorspiel – Ina Weisse, Duitsland / Frankrijk, 2019, 90’.

Veertiger Anna heeft het schijnbaar allemaal voor elkaar. Als conservatoriumdocent helpt ze jong viooltalent op weg, haar echtgenoot Philippe is succesvol cellobouwer, terwijl zoontje Jonas alles in zich heeft om een groot violist te worden. Een welgesteld en ogenschijnlijk gelukkig huishouden is het. Maar al snel zie je de barsten verschijnen. De kern van ‘Das Vorspiel’ zijn Anna’s lessen met haar nieuwe leerling Alexander. Anna wordt tijdens de toelatingsexamens gegrepen door Alexanders spel, en ze neemt de verlegen puber onder haar hoede. De lessen, waarin ze Alexander probeert klaar te stomen voor de volgende auditie, groeien uit tot een martelgang voor leerling én docent.

Vrijdag 4 december The Kingmaker – Lauren Greenfield, Denemarken / Verenigde Staten, 2019, 101’.

Eén van de beste documentaires van dit jaar is ‘The Kingmaker' en gaat over de inmiddels 91-jarige dictatorsweduwe Imelda Marcos. De Amerikaanse regisseuse Lauren Greenfield kon haar vanaf 2014 vrij onbelemmerd volgen en interviewen, terwijl de voormalige first lady zich inspant voor de campagne van zoon Bongbong om vicepresident te worden.

Wat mevrouw Marcos waarschijnlijk niet wist, is dat de filmmaakster ook verdreven eilandbewoners en gemartelde activisten interviewde. We zien een vrouw die de moeder der natie speelt, door voor de draaiende camera fonkelnieuwe geldbiljetten uit te delen aan straatkinderen en kankerpatiëntjes.

Greenfield bouwt een meeslepend, vlijmscherp betoog op, waarin ze het pijnlijke verleden van de Filippijnen verbindt met het heden. De film slaagt er vooral in om recht in het gezicht van het kwaad te kijken en het verrassende is dat het monster een kreukloze rode jurk draagt. Het verhaal van Imelda’s comeback is werkelijk waar een huiveringwekkend sprookje.

De middagvoorstelling begint om 13.30 uur, de avondvoorstelling om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,00). In verband met de Coronamaatregelen is reserveren voor deze film verplicht, dit kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die er gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.

Scène uit Das Vorspiel.