Resultaten Omnibusenqête bekend

PURMEREND - Eind april kregen ruim 2400 leden van het internetpanel van gemeente Purmerend het verzoek de Omnibusenquête in te vullen. Het onderzoek vond plaats tijdens de lockdown, daarom is een aantal thema’s in de vragenlijst aangepast om te achterhalen hoe Purmerenders deze situatie beleefden.

Door het aanpassen van de vragenlijst is in de rapportage te lezen welk effect de lockdown heeft gehad op de inwoners. Zo is bijvoorbeeld de gezondheid en het geestelijk welbevinden van de inwoners tijdens de lockdown achteruitgegaan, is men minder gaan bewegen en is het inkomen van vooral zzp’ers en mensen met een flexibele arbeidsrelatie verminderd. De sociale samenhang in de buurt is licht toegenomen, mogelijk als effect van de lockdown.

Dit zijn enkele uitkomsten van de Omnibusenquête 2020. Aan bod komen onder meer bewegen en sport, contacten in de buurt, mantelzorg, vrijwilligerswerk, gezondheid, geestelijk welbevinden en eenzaamheid, werk en inkomen en wijkaccommodaties.

Sinds 1990 houdt de gemeente Purmerend de Omnibusenquête waarin een divers aantal onderwerpen aan de inwoners wordt voorgelegd. Door de bundeling van onderwerpen is het een efficiënte manier van onderzoek doen. Daarnaast kunnen door herhaling van onderwerpen ontwikkelingen in beeld worden gebracht. De panelleden zijn representatief verdeeld over geslacht, leeftijd en wijk. De Omnibusenquête wordt gebruikt als onderlegger voor het opstellen van beleid en voor het signaleren van trends in de samenleving.


Het gehele onderzoek is te lezen op www.purmerend.nl/onderzoeken.