Frank Nannings, directeur USP Vastgoed, en wethouder Yvonne Roos-Bakker.
Frank Nannings, directeur USP Vastgoed, en wethouder Yvonne Roos-Bakker. (Foto: Aangeleverd)

Woningen De Overhaal

HEM - Gemeente en projectontwikkelaar USP Vastgoed tekenden onlangs een overeenkomst waarin afspraken zijn vastgelegd over het te ontwikkelen woningbouwplan aan de Marktweg 22 in Hem, dat de naam De Overhaal heeft gekregen. Op de locatie van APK keuringsstation Besseling komen in 2021 circa 34 woningen.

USP Vastgoed heeft de eigendomsrechten verworven van de locatie APK Keuringsstation Besseling. Het bestaande garagebedrijf zal plaats maken voor woningbouw. Groot was de belangstelling op de informatieavond die op 9 december 2019 werd gehouden in het Dorpshuis in Venhuizen. Tijdens deze avond kregen de circa 80 geïnteresseerden en omwonenden uitleg over het huidige bestemmingsplan en de bebouwingsmogelijkheden, alsmede een presentatie van de mogelijke invulling met woningbouw waarvoor een bestemmingswijzing noodzakelijk is.

Vitale dorpen

Vooraf aan de informatieavond zijn jongeren- en seniorenallianties en de alliantie Centrumplan wonen in Hem/Venhuizen benaderd en bijgepraat over het voorgenomen plan. Er werd enthousiast gereageerd, aldus de gemeente. Ook burgemeester en wethouders staan positief tegenover woningbouw op deze plek. Wethouder Yvonne Roos-Bakker: “De locatie aan de Marktweg is een zeer geschikte locatie voor woningbouw. Het is fijn dat USP Vastgoed deze locatie heeft kunnen bemachtigen en dat allianties en inwoners zijn betrokken bij de voorbereidingen. Ik hoop op een voorspoedig verloop van het project met een mooi gevarieerd aanbod in woningen.”

USP Vastgoed heeft de historische vereniging Suyder Cogge benaderd om een toepasselijke naam te vinden voor het project die verwijst naar een historisch element. Dat werd De Overhaal. Er liep vroeger een brede sloot ten zuiden van het APK Keuringsstation die uitkwam bij de overhaal, een grens tussen twee verschillende hoogtes van water en verschillende polders (Venhuizen en Hem). Een restant van de Overhaal is nog steeds zichtbaar bij het APK keuringsstation van Besseling.

Het plangebied bestaat op dit moment uit 34 koopwoningen. Een mix van starters-, senioren,- twee-onder-één kap en vrijstaande woningen. Naar verwachting start de verkoop in het voorjaar van 2021. Gehoopt wordt in augustus 2021 te beginnen met de sloop van de bestaande opstallen. Na de sanering gaat de bouw eind 2021 van start.

Omgeving

De nieuwe woonbuurt krijgt een zorgvuldige landschappelijke inpassing met het water, de hagen en de bomen. Het groen, het water en de wateroevers maken dat de invulling duurzaam is, met ruimte voor natuur en een verbetering van de wateropvang, aldus de gemeente. In het plan is ook ruimte gehouden voor een (natuurlijk vormgegeven) speelplaats. Meer info via streekgoed.nl.

Impressie van het plan.
Afbeelding