Enkhuizen weet goed te vlaggen. De oranjevereniging hoopt ook dit jaar op kleurrijke straten.
Enkhuizen weet goed te vlaggen. De oranjevereniging hoopt ook dit jaar op kleurrijke straten. (Foto: Oranjevereniging Juliana)

Koningsdag 2020, de thuiseditie: 'Binding is juist nu belangrijk'

ENKHUIZEN - Koningsdag ziet er heel anders uit dit jaar. Als gevolg van de coronacrisis zijn alle evenementen afgelast en meer nog dan andere jaren lijkt Koningsdag in het teken te staan van saamhorigheid. Oranjevereniging Juliana bedacht een ludiek alternatief voor de Zwaan-Kleef-Aan-Optocht.

Maak een leuke selfie met de nationale driekleur

Landelijk is opgeroepen tot een Woningsdag met digitale kleedjesmarkt en nationale thuistroost. In Enkhuizen kennen we de Bevrijdingsmarkt op 5 mei die dit jaar niet doorgaat. Voorzitter Harry Groot van de oranjevereniging in Enkhuizen hoopt dat iedereen de vlag uitsteekt. "De vlag kunnen we nog steeds buiten hangen tijdens Koningsdag. Voor de jarige koning, maar dit jaar ook voor het zorgpersoneel en voor iedereen die zich inzet voor de samenleving en die gedupeerd is door de coronacrisis. In Enkhuizen kunnen we dat goed: de vlag uitsteken. Ik hoop dan ook op heel veel vlaggen met of zonder oranje wimpel. We kunnen nu in één keer een mooi gebaar maken naar iedereen die getroffen is door de coronacrisis. Zie het als een teken van saamhorigheid waarmee we laten zien waar we met z'n allen voor staan. Samen is nu, in deze tijd, des te belangrijker."

Secretaris Barbara Moody: "Het is een symbool voor elkaar een hart onder de riem steken!"

Wilhelmina

Belangrijke activiteiten zoals de poppenkastshow voor kinderen en de seniorenmiddag zijn verplaatst naar eind augustus. Als de landelijke coronamaatregelen het toelaten, kunnen deze doorgaan omdat het geen hele grote groepen betreft, aldus Harry. "Koningin Wilhelmina was 31 augustus jarig en tijdens haar regeerperiode groeide Koninginnedag uit tot een echt volksfeest. Enkhuizen heeft ook een bijzondere band met Wilhelmina. Ze is hier verschillende keren geweest. In 1930 bezocht zij de Zuiderzee Visserij Tentoonstelling in Enkhuizen. Ze heeft ook op het balkon van het stadhuis gestaan. Toen wij aan het zoeken waren naar een alternatieve invulling van Koningsdag moest ik meteen aan de goede band van Wilhelmina met Enkhuizen denken. 31 Augustus is dan een mooie datum. Omdat die dag op een maandag valt en natuurlijk geen vrije dag is, hebben we gekozen voor zaterdag 29 augustus."

Ook een optreden van het smartlappenkoor Efkes Aars voor ouderen kan maandag niet doorgaan. Als het lukt dan treden zij zaterdag 29 augustus op voor de bewoners van Overvest. Op Koningsdag krijgen alle ouderen in de verpleeg- en verzorgingshuizen wel iets lekkers aangeboden van de oranjevereniging.

Selfie

Omdat we allemaal binnen moeten blijven, is landelijk de leus Koningsdag is Woningsdag ontstaan. Barbara kijkt er met een knipoog naar. "Koningsdag Woningsdag vind ik een aardige vondst. Zeker als je bedenkt dat in 1980 de protestleus geen woning, geen kroning was op Koninginnedag."

Prijzen

In plaats van de traditionele kinderverkleed optocht vraagt de oranjevereniging dit jaar om een selfie bij de nationale vlag te sturen naar de Facebookpagina van de oranjevereniging. Harry: "We zitten nu allemaal binnen bij ons eigen gezin. Hoe leuk is dan het om vanuit je eigen woning een mooie sefie te maken! Kinderen kunnen zich nog steeds mooi verkleden en in hun eentje of met het hele gezin een selfie maken. Het is ook nog eens een positieve activiteit om samen te doen, terwijl we binnen moeten blijven op een dag waarop je er eigenlijk op uit wilt."

Voor de meest leuke inzending zijn er prijzen te winnen.

Lichtpuntje

Het bestuur van de oranjevereniging ziet in de huidige moeilijke tijd ook lichtpuntjes. Barbara: "Mensen helpen elkaar. Ik hoor het om mij heen. Als je me nodig hebt, bel me maar. Ik vind dat hartverwarmend. In dat opzicht is het niet alleen een nare tijd." Harry: "Het jachtige is nu weg. We kunnen niet bij elkaar op bezoek, maar er is bereidheid om iets voor de ander te doen. Dat vind ik mooi. Ik hoop dat we dat straks weten vast te houden." Barbara: "Op Koningsdag kunnen we dat helemaal uitdragen. Het koningshuis speelt daarbij een belangrijke rol als het gaat om verbintenis, eenheid en saamhorigheid."

Afbeelding