Iemand bellen en zelf gebeld worden.
Iemand bellen en zelf gebeld worden. (Foto: AdobeStock )

Bellen met elkaar helpt iedereen

REGIO - Deze week is de eerste telefooncirkel gestart vanuit Stichting Hulpverlening Westfriese Kerken (HWK). "Juist nu hebben mensen behoefte aan van mens tot mens contact", vertelt Wendy Madera van HWK.

HWK helpt mensen in nood en is vanwege de coronacrisis een telefoondienst gestart. Wendy: "We bieden mensen die zich alleen voelen een unieke mogelijkheid om nieuwe contacten te leggen. Je wordt zelf gebeld, maar belt ook iemand anders op. Je bent dus niet een probleem, maar een deel van de oplossing. We zien nu veel actieve senioren die al met pensioen zijn, maar vanwege corona thuis zitten en niet meer naar hun taalmaatje kunnen of ander vrijwilligerswerk. Zij missen hun contacten, maar willen zich ook graag nuttig voelen en een ander steunen of een luisterend oor bieden."

Actieve senioren

De behoefte aan contact is groot, zegt Wendy. "Er zijn heel veel initiatieven in onze regio. Vaak moet je dan een formulier downloaden of invullen via internet en dat is voor een deel van de mensen ingewikkeld en onpersoonlijk. De telefoon is iedereen gewend."

De telefooncirkel is een groep mensen waarvan de leden van elkaar regelmatig even op voor een praatje. "Dat kan dagelijks zijn of wekelijks. Net waar behoefte aan is." Iedere West-Fries kan zich aanmelden bij de medewerksters van HWK. Wendy en Ilse vertellen dan hoe het werkt en noteren je naam en telefoonnummer en brengen deelnemers bij elkaar.

Deel van de oplossing

Wendy: "Ook als je zelf eens met iemand door wil praten over een probleem waar je meezit, kun je bellen met HWK. Dat gaan over relaties, over financiën, over je geloof of de angst die je in deze tijd bekruipt….Het begint bij HWK altijd met een echt luisterend oor… daarna komt vaak heel praktische hulp."

Het telefoonnummer van HWK is 0229 271684.