Onderzoek Jeugdzorg SED

SED REGIO - De Rekenkamercommissie van Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland (Rkc SED) heeft in mei 2020 een rekenkamerrapport aan de gemeenteraden aangeboden over het onderzoek naar de financiële situatie en prognose Jeugdzorg.

Waarom dit onderzoek? Het onderwerp voor dit onderzoek is aangedragen vanuit de gemeenteraden. Er was behoefte aan meer inzicht in het functioneren van de toegang tot de jeugdzorg. Specifiek aandachtspunt daarbij is hoe meer grip op de financiële situatie mogelijk is. Het onderzoek is vooral gericht op de tekorten op de budgetten jeugdzorg in de drie SED gemeenten.

Wat staat er in? Het rapport beschrijft de financiële analyse, de overschrijdingen, het beleid en de uitvoering van de jeugdzorg bij de SED gemeenten. Daarbij is zowel naar de afgelopen jaren als naar de komende jaren gekeken. Er is gezocht naar verklaringen voor de kosten vanuit beleid en/of uitvoering en vanuit minder beïnvloedbare factoren (bv. bevolkingssamenstelling).

Conclusies

De belangrijkste conclusies van de Rkc zijn: de financiële analyse en informatieverschaffing is nog niet op niveau; inzicht in de hoogste kosten is nodig om financiële grip te krijgen; beleidsmaatregelen moeten meer gekwantificeerd en geconcretiseerd worden; bij toegang en triage staat de zorgverlening centraal en het financieel effect is volgend.

Aanbevelingen

De belangrijkste aanbevelingen zijn: kijk voor analyse en informatie naar andere gemeenten, benchmarks en de regio; richt onderzoek op hoge kosten en leer op een structurele manier; maak een goed onderbouwde inschatting van komende kosten en maak hiermee de financiële kaderstelling voor de uitvoering concreter; leg nadrukkelijker de relatie tussen zorgresultaat en inzet van middelen.

De conclusies en aanbevelingen ondersteunen de gemeenteraden bij de verdere kaderstelling en controle op de jeugdzorg en bij het gesprek met het college over de sturing van dit proces.

Elke gemeente heeft een eigen rapport omdat per gemeente een afzonderlijke bestuurlijke reactie en nawoord van de RKC is opgenomen. Het betreffende rapport per gemeente is toegelicht aan de raad van Enkhuizen in mei en wordt besproken in de commissies van juni van Drechterland en Stedebroec. De behandeling in de raad vindt in Drechterland en Stede Broec plaats in juni en in september in Enkhuizen. Rapport digitaal beschikbaar via: www.stedebroec.nl/rekenkamercommissie-sed