Een camera geeft veiligheid
Een camera geeft veiligheid (Foto: ChrisBaynham.com)

Camera schrikt inbreker af

REGIO - In de afgelopen maanden, met veel thuiswerkende mensen, zijn er minder inbraken gepleegd. Inbrekers willen namelijk niet het risico lopen betrapt te worden.

Maar als iedereen straks weer minder thuiswerkt, hebben inbrekers misschien wel aandrang weer op pad te gaan. De ervaring leert dat ze dan de goed beveiligde huizen overslaan. Als een inbreker een (deurbel)camera signaleert, zal hij eerder het hazenpad kiezen. Ze hebben een grote afschrikkende werking. Bijna de helft (46%) van de mensen die een inbraak hebben meegemaakt, plaatsten om die reden een (deurbel)camera.

Privacyregels

Het is niet verboden een camera voor de beveiliging van een eigendom in te zetten. Wel zijn hier wat regels aan verbonden. Maak kenbaar dat er camera's hangen die opnemen. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur te plaatsen. Dan wordt ook de afschrikwekkende functie van het apparaat vergroot. De opgeslagen beelden mogen maximaal 28 dagen bewaard worden en niet toegankelijk zijn voor derden. Zorg dus voor een moeilijk wachtwoord. Er mogen alleen opnamen gemaakt worden met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren of goederen te schenden.

Registreer de camera bij de politie. Zo kan die snel zien of er in de omgeving camera’s hangen en om hulp vragen om beelden te mogen inzien. Wie weet wordt de dader dan door de beelden herkend. Aanmelden kan via www.politie.nl/themas/camera-in-beeld. De inbraakcijfers dalen al jaren, maar het is nog steeds nodig om aan inbraakpreventie te blijven werken. Meer info via www.inbraakmislukt.nl.