Berkhout omstreeks 1900.
Berkhout omstreeks 1900. (Foto: Beeldbank Westfries Archief)

Archief

REGIO - Het Haagse Gerechtshof deed 19 mei jl., in hoger beroep, uitspraak in de rechtszaak die kortweg bekend staat als de zaak 'Roovers'. Eerder, op 5 april 2018, viel een uitspraak van de Rechtbank Den Haag uit in het nadeel van onze collega’s van Erfgoed Leiden en Omstreken. Als gevolg daarvan ging een groot aantal beeldbanken van de Nederlandse archiefdiensten op zwart.

Het arrest in hoger beroep stelt dat op prentbriefkaarten tot en met 1949, waarvan de maker onbekend is, geen auteursrechten meer rusten. Dit is een belangrijke nuancering van de uitspraak uit 2018. Het betekent dat we deze prentbriefkaarten weer op onze website mogen publiceren. Downloaden mag ook meteen weer.

Beeldbanken bevatten ook veel anonieme foto’s die nog niet eerder gepubliceerd zijn. Daarvan zijn de auteursrechten niet vervallen. Toch heeft het Westfries Archief besloten om ook deze categorie weer online te brengen, echter zonder de download-mogelijkheid. In totaal zijn vanaf vandaag dan meer dan 7.000 foto’s extra weer via internet zichtbaar. Afbeeldingen waar nog wel auteursrechten op rusten, zijn uitsluitend op de studiezaal van het Westfries Archief te bekijken.

Voor meer informatie over de uitspraak zie: www.erfgoedleiden.nl/nieuws/1170-online-plaatsen-oude-foto-s-gerechtshof-den-haag-vernietigt-uitspraak.

Prins Hendrik verlaat het Westfries Museum aan de Rode Steen in Hoorn. Hij verrichte op 21 december 1901 de officiële opening van het Rijkslandbouwproefstation aan het Keern.
Onafhankelijkheidsfeesten in Bovenkarspel, 24 september 1913. Inwoners poseren voor de fotograaf in versierde Hoofdstraat. Rechtsonder de bakkerswagen van G. Immink.
De dameskrans van Oudendijk op excursie naar de Sunlight-zeepfabrieken in Vlaardingen, 24 augustus 1938.