Directeur Droomparken over inspraak bewoners:
Directeur Droomparken over inspraak bewoners: "Als ik hier had gewoond, had ik ook willen weten hoe straks de skyline van Enkhuizen eruit ziet." (Foto: Rodi Media/IH)

Directeur Droomparken snapt kritische inwoners Enkhuizen wel

ENKHUIZEN - In de druilregen werd donderdagmiddag 16 juli officieel de vlag gehesen van de nieuwe camperplaats en camping Droomparken Enkhuizerzand. Wethouder Erik Struijlaart van de gemeente Enkhuizen en Andries Bruil, directeur van Droomparken, toastten op een goede afloop. Andries Bruil toonde begrip voor de zorgen van kritische inwoners van Enkhuizen.

'Bewoners willen weten hoe skyline van Enkhuizen er straks uitziet'

Campinggasten waren blij en opgelucht. Joke Klaver kwam veertig jaar geleden voor het eerst op de camping samen met haar man. "Toen we hier kwamen, werd meteen al gezegd: Stop maar met uitladen, jullie moeten hier heel snel weg! In de loop der tijd verdween het zwembad, gingen de tennisvelden weg, ging het midgetgolf weg. De paden werden niet meer bijgehouden. We zijn door de gemeente niet zo netjes behandeld."

Tijdens de officiële opening was de stemming opperbest. Ook bij Klaver, voorzitter van de campingvereniging: "Laten we naar de toekomst kijken. Wij zijn blij. We moeten er samen wat moois van maken. Er moet nog wel wat gebeuren, maar we hebben alle vertrouwen in de toekomst."

Wethouder Erik Struijlaart toonde begrip voor het lange wachten van de campinggasten. Verandering leek decennialang ver weg. "Begrijpelijk dat campinggasten het hier moeilijk mee hebben gehad. Als na dertig jaar de camping gaat verdwijnen, zakt je de moed in de schoenen. De verhuizing van de camping is volgens mij goed gelukt. We richten ons nu op de verdere uitbreiding van het openbaar gebied en de ontwikkeling van een prachtige baai met alles erop en eraan en daarna op het recreatiepark." Ook Andries Bruil van Droomparken toonde zich uiterst tevreden. "Nu moet het alleen nog mooi weer worden."

'Tijd van stilstand is voorbij'

Pittige gespreken met inwoners Enkhuizen

Onlangs werd het Participatieplan herontwikkeling Enkhuizerzand gepresenteerd, een schets van het gebied waarvan de nieuwe camping deel uitmaakt. Er zijn participatiebijeenkomsten met bewoners en andere 'stakeholders' geweest. Andries Bruil was daarbij steeds aanwezig vertelt hij in gesprek met de verslaggever van weekblad de Drom. "Het waren pittige overleggen, maar constructief. We zijn ergens gekomen. Bewoners zijn kritisch, maar positief kritisch. We hebben goede gesprekken gehad met elkaar. Ik hoop dat we straks in de uitvoeringsfase ook de bewoners erbij kunnen betrekken. Waar moet een wandelpad komen? Waar een vissteigertje? Het is belangrijk om mensen mee te nemen in het proces. Het plan is beter geworden en er is meer begrip gekomen."

Lachend sprak hij tijdens de officiële opening: "Wij zijn van het participeren. Dat hebben we hier wel geleerd."

Bruil snapt goed dat bewoners precies willen weten wat er met het Enkhuizerzand gebeurt en dat zij veranderingen niet altijd zien zitten. "Er gaan dingen veranderen die onomkeerbaar zijn. Zo'n recreatiepark met 160 huizen haal je niet zomaar weg. Als ik hier had gewoond, had ik ook willen weten hoe de skyline er straks uitziet en zou ik het ook leuk vinden om mee te denken over hoe het gebied multi inzetbaar is."

Hij benadrukt dat Droomparken is ingestapt in een lopend proces en dat de gemeente Enkhuizen de beslissing heeft genomen om het gebied door externe partijen te laten ontwikkelen. "Wij hebben het niet bedacht. Het is de gemeente die heeft besloten om de herontwikkeling van het Enkhuizerzand te laten financieren door een commerciële partij."

Zeilershart beheerder

Thomas de Boer en Marieke Zijlstra, eigenaren van Zeilschool en Strandpaviljoen Enkhuizen zijn sinds medio juni de beheerders van de camperplaats en de camping. Ook voor hen was de opening een heuglijk feit. Thomas de Boer: "De tijd van stilstand is voorbij. In zoverre is dit wel een mijlpaal." Wanneer het strandpaviljoen verhuist, weet ook hij nog niet. "Ik vertrouw erop dat het goed komt."

Ondanks zijn nieuwe functie blijft hij zijn ambitie trouw. Als eigenaar van het skûtsje De Drie Haringen en de eerste zeilschool van Enkhuizen, kan hij ook niet anders, zegt hij. "Zeilen is mijn passie. Acht jaar geleden kwam ik letterlijk aangezeild in Enkhuizen. Mijn ambitie is nog steeds om het grootste watersportcentrum van Noord-Holland te worden."

Joke Klaver:
Wethouder Erik Struijlaart en Andries Bruil van Droomparken links en rechts van de zojuist gehesen vlag.