Schrijfster Anneke Kruit.
Schrijfster Anneke Kruit. (Foto's: aangeleverd)

'Een lijk in de Oosterhaven... Moord of een ongeluk?

MEDEMBLIK - Anneke Kruit (54) is Zaanse van geboorte en woont sinds 2017 met haar man Piet en kat Borre in Medemblik. Zij heeft twee dochters van 21 en 25 jaar. Anneke is medewerker van de technician support afdeling van een grote kabeloperator en biedt ondersteuning aan monteurs. "Mijn tweede misdaadroman gaat over een lijk in de Oosterhaven in Medemblik. Moord of een ongeluk? Tja, wie dat wil weten, moet het gaan lezen", glimlacht Anneke.

Nieuwe misdaadroman Het mysterie van Medemblik

Het schrijven is een hobby van Anneke waar ze in 2006 mee begon. "Mijn eerste boek was 'Het Gepekelde Lijk', dat zich in Harlingen afspeelt (onder het pseudoniem Anneke Feenstra, dat klonk lekker Fries). Daarna schreef ik een aantal levensboeken via een vrijwilligersorganisatie in Hoorn. Die ervaring leidde tot de Zaanse familiegeschiedenis 'Over Kruit gesproken...' in 2012, vol verhalen over de familie van vaders kant."

Enthousiast

Man Piet was heel enthousiast over haar eerste uitgave en vroeg al een paar keer of ze niet een verhaal wilde schrijven dat zich in Medemblik afspeelt. "Dat idee sprak mij wel aan, want Medemblik is een gezellige, levendige stad met veel historie en cultuur. Dat het een lekker leesbaar en boeiend verhaal moest worden, was duidelijk. Dat is het leukst om te lezen en maakt het schrijven een grote uitdaging."

Brainstormen

Piet en Anneke zijn samen gaan brainstormen over een plot, waarna zij research deed en gesprekken voerde met mensen die hun verhalen met haar wilden delen." Tijdens Harddraverijweekend in 2019, toen we nog geen idee hadden dat onze maatschappij er binnen een paar maanden heel anders uit zou zien, belandde een persoon in de Oosterhaven. Dat liep niet goed af. Wat was de aanleiding? Was het moord? Of een ongeluk? Ik begon met plezier aan het verhaal en heb dat aan verschillende mensen ter beoordeling voorgelegd en daarna verbeterd."

Uitgeverij

Fictie en werkelijkheid lopen door elkaar in het spannende verhaal. In het boek zijn pentekeningen opgenomen van mensen en plaatsen die mogelijk bekend voorkomen, maar de avonturen die de personen in het boek beleven, dienen alleen ter vermaak. Nadat het boek Het Mysterie van Medemblik - Een lijk in de Oosterhaven klaar was, zocht Anneke contact met een internetuitgeverij en liet het boek in eigen beheer printen.

Tweede deel

Omdat Anneke zo genoot van het schrijven, besloot ze met een tweede deel te starten. "Voordat het eerste deel uitkwam, was het tweede al zo goed als klaar. Daarom heeft de titel van het boek Het Mysterie van Medemblik een ondertitel gekregen. Het tweede deel heeft als ondertitel De Kabelmoord, geïnspireerd door de monteurs waar ik dagelijks contact mee heb vanwege mijn werk. Ook dit is een spannend verhaal geworden. Het is een vervolg op deel één, maar wel zelfstandig te lezen. Deze komt waarschijnlijk eind van de zomer uit", legt Anneke uit.


Boek kopen?

Het Mysterie van Medemblik - Het Lijk in de Oosterhaven is voor 10 euro verkrijgbaar via Anneke: mysterievanmedemblik@ziggo.nl. Binnen Medemblik geen verzendkosten.

De cover van de misdaadroman van Anneke Kruit.