Dorinda bij een kar vol met retourgoederen bij Primera Weidevenne.
Dorinda bij een kar vol met retourgoederen bij Primera Weidevenne. (Foto: Han Giskes)

Retourmaatschappij vraagt om een oplossing

PURMEREND - Pakjes bestellen, inpakken, opsturen, uitpakken, weer inpakken en weer terugsturen. Zo gaat het bij bijna 40% van al de bestelde kleding in Nederland. Maar waarom gebeurt dit nog steeds en waarom wordt er niks aan gedaan? Dorinda Spitteler uit Purmerend is 3e jaars student Communicatie, met de specialisatie Reputatiemanagement, aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Voor het vak Issuemanagement schreef ze samen met een studiegenote een opiniestuk over de huidige retourmaatschappij

Waarom er niks aan gedaan wordt blijft een groot vraagstuk. Voor een bedrijf zijn deze retourzendingen erg duur. Het kost extra personeel en het kost veel tijd. Bovendien gaat het milieu er niet van worden, zo luidt de strekking van het stuk.

Hoge kosten

Dorinda rekent voor: "Zo maken zij eerst de kosten voor het inpakken en bezorgen. Zodra het pakket retour wordt gestuurd zijn deze kosten voor het bedrijf voor niks gemaakt. Dit gaat gemiddeld al om €6,25 per pakket. Als het pakket dan weer teruggestuurd wordt moet de onderneming weer extra vervoerskosten maken. Dan zit je gemiddeld al op €10,- kosten per pakket. Vervolgens komt het pakket aan bij het centrum waar een werknemer het moet controleren en verwerken in het systeem. Zo zit je gemiddeld al op €11,35 per pakket. Daarna worden de producten opgefrist en netjes opgevouwen in een nieuwe verpakking opgestuurd als nieuwe voorraad van de winkels. Totaal komen de kosten voor een onderneming gemiddeld op €12.50 per pakketje. Dit kost de Nederlandse webshops tientallen miljoenen per jaar."

Meer transparantie

Wat er vervolgens gebeurt met de afgeschreven producten is ook niet bij elke winkel even helder. Experts zeggen dat het in Nederland amper gebeurt dat kleding in de verbrandingsoven eindigt, maar harde, onafhankelijke cijfers hierover zijn er niet. Cecile Scheele, oprichtster van de Dutch Sustainable Fashion Week, beweert zelfs dat er zo’n 1,2 miljoen kledingstukken per jaar vernietigd worden. Ook in de transparantie van de bedrijven moet dus verandering komen.

"Deze retourzendingen kosten niet alleen voor een bedrijf veel, het gaat ook ten koste van het milieu. Het argument wat vaak gebruikt wordt in de discussie is ‘maar de busjes moeten toch al naar de afhaalpunten rijden.’ Dat klopt, het grootste probleem met pakketten terugsturen is ook dat de retours veel meer extra ruimte innemen in al het vervoer. Zo zitten ook de vrachtwagens die tussen distributiecentra en sorteercentra heen en weer rijden voller door alle teruggestuurde pakketjes, en moeten ze vaker rijden.

Lucht

Dat de pakketjes veel ruimte innemen heeft ook te maken met het feit dat de verpakkingen veel lucht bevatten. Bij de bestellingen van kleding bevat het pakketje gemiddeld 20% lucht (NOS, 2020). Dit gaat al de goede kant op vergeleken met andere industrieën, maar kan nog steeds verbeterd worden. Door deze extra lucht zijn pakketten onnodig groter en bevatten dus meer plastic en karton.

Oplossing en conclusie

Het probleem ligt niet alleen bij bedrijven maar ook bij ons koopgedrag (Metro, 2019) Het koopgedrag is hetgeen echt moet veranderen. De consument moet bewuster gaan nadenken over de financiële gevolgen en de gevolgen op het milieu. Bedrijven zouden dit ook actiever kunnen aansturen door bijvoorbeeld zelf een maximum te stellen aan het aantal verschillende maten van 1 artikel wat je kan bestellen. Ook zouden zij de nadruk kunnen leggen dat ‘same day delivery’ meer uitstoot produceert aangezien de bezorgingsdienst dan speciaal voor jou moet rijden. De overheid zou hier een rol in kunnen spelen door de wet ‘Koop op Afstand’ te herzien. Zo kunnen er aanpassingen komen op de wet dat je altijd mag retourneren zonder geldige reden en je ook altijd je geld terug moet krijgen.

Bewust terugsturen

Als de bestellende consument toch iets terug wil sturen moeten zij ook op de hoogte gebracht worden van manieren hoe zij dit het beste kunnen doen. Zo zijn er veel verschillende manieren om een pakket toch terug te sturen maar wel op een bewustere manier. Het beste om dan te doen is het pakketje mee geven met de bezorger als hij iets anders komt bezorgen, zo hoeft hij niet speciaal voor jou te rijden. Ook is het beter om de originele verpakking van het pakket te gebruiken, zo hoeft er geen nieuwe plastic tas of kartonnen doos omheen. Als het wel nodig is om een nieuwe verpakking te gebruiken, let dan op dat deze zo klein mogelijk is. Tot slot is het verstandig om zelf naar een innamepunt te fietsen, lopen of op een andere manier. Zo produceer je zelf geen CO2 uitstoot en hoeft de bezorgdienst ook niet langs jouw huis te rijden.

Cijfers

Als laatste moeten bedrijven ook transparanter worden over wat zij doen met de teruggestuurde producten. Hierin zou de politiek ook kunnen sturen dat de bedrijven deze cijfers openbaar moeten maken en moeten controleren dat deze cijfers ook kloppen.

Gevolgen voor milieu

Kortom, het huidige aankoop- en retourgedrag van de consument brengt vele problemen met zich mee, niet alleen op financieel gebied voor de winkels maar ook voor de gevolgen op ons milieu. Dorinda tot slot: "Als we nog langer van deze wereld willen genieten, moeten we op zoek naar de oplossing. Die begint bij ons zelf."