Echt!

Sinds de minister van Justitie zich vergaloppeerde door een feestje te geven middenin coronatijd, volg ik die man met meer dan gemiddelde belangstelling. Ferd Grapperhaus met zijn kale kop kijkt vaak dreigend in de camera. Vermoedelijk denkt ie dat boos kijken nog meer ontzag inboezemt. Die Ferd toch.

Zelf een kanjer van een fout maken door een feestje te geven, de anderhalve meter voor het gemak te vergeten, te zoenen met je splinternieuwe schoonmoeder en dan toch nog wegkomen met een boete van 95 euro. Dan komt je eigen geloofwaardigheid toch behoorlijk in het geding, Ferd!

Grapperhaus zit er niet mee. Hij kondigt wekelijks nieuwe maatregelen aan. En steeds kijkt hij streng en gebruikt in vrijwel iedere zin het word ‘echt’. Het is echt gevaarlijk, en daar gaan we echt streng tegenop treden. Of het nu gaat om de mondkapjesplicht, het vuurwerkverbod, samenscholing met meer dan 2 personen, of het appen tijdens het rijden, Ferd gaat echt handhaven, en echt keihard optreden. Je moet vooral niet denken dat Ferd met zich laat sollen. Echt niet!

Het scheelt nog maar weinig of Ferd roept voortaan achter iedere zin: boe! Dat voelt pas echt als een dreigement.

Neem nu dat appen terwijl je rijdt. Hartstikke gevaarlijk en goed dat er tegenop wordt getreden. Maar weet u nog dat Ferd het appen tijdens het fietsen verbood. Er zou echt keihard worden opgetreden. Grapperhaus vertelde er niet bij dat alleen in de eerste week na de inwerkingtreding van het appverbod er hier en daar een bon werd uitgedeeld. Sindsdien is het appen op de fiets weer de gewoonste zaak van wereld. Geen diender die er iets tegen doet. Echt niet.

Het zal mij toch werkelijk benieuwen hoe Grapperhaus het vuurwerkverbod denkt te handhaven. Het hele jaar door hoor ik knalvuurwerk. En je moet er toch echt niet aan denken dat er in jouw straat carbidbussen worden gelanceerd. Echt niet.