Fragment uit Bacurau.
Fragment uit Bacurau. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films in Filmhuis Purmerend, Kerkstraat 11 (tegenover theater de Purmaryn.

Vrijdag 20 en dinsdagavond 24 november Bacurau – Kleber Mendonça Filho / Juliano Dornelles, Brazilië /Frankrijk, 2019, 131’.

De film ‘Bacurau’ speelt zich af in de nabije toekomst. Teresa keert terug naar haar geboortedorp Bacurau voor de begrafenis van haar grootmoeder, de 94-jarige Carmelita. Bacurau is een klein dorpje in het noordoosten van Brazilië, dat door politieke corruptie met een watertekort zit en afgesloten lijkt van de rest van de wereld. Snel wordt duidelijk dat het dorp bedreigd wordt door buitenstaanders. De excentrieke inwoners ontdekken dat de mobiele telefoonverbindingen verstoord zijn, dat hun dorp van alle digitale navigatiesystemen en kaarten verdwenen is en dat een ufo hen in de gaten houdt.

Zaterdag 21 en dinsdagmiddag 24 november Adam – Maryam Touzani, Marokko, 2019, 98’.

Samia is hoogzwanger en op zoek naar werk. Ze klopt aan bij diverse huizen in Casablanca om zich aan te bieden als hulp in de huishouding. Zodra iemand toehapt, komt de aap uit de mouw: Samia zoekt ook een plaats om te slapen. Uiteindelijk ontfermt een weduwe met een jonge dochter zich over Samia. De drie vrouwen blijken goed bij elkaar te passen. Het meisje Warda vindt eindelijk wat aanspraak en ziet haar strenge, rouwende moeder Abla langzaam maar zeker ontdooien.

In een fijne, kalme cadans toont Touzani het dagelijks leven van de vrouwen, het prachtige camerawerk maakt van elke huiselijke scène een fraai schilderij, met warme aardetinten en gele accenten. De regisseur geeft haar actrices alle ruimte en ze grijpen die kans om te schitteren. ‘Adam' is een afgewogen drama en een ode aan de wilskracht.

Vrijdag 27 november en dinsdagavond 1 december Der Fall Collini – Marco Kreuzpaintner, Duitsland / Italië, 2020, 118’.

Wanneer de jonge advocaat Caspar Leinen een spectaculaire zaak toegewezen krijgt, blijkt het slachtoffer een oude bekende van hem te zijn. Maar waarom vermoordde zijn cliënt, de zeventigjarige Fabrizio Collini, deze vooraanstaande industrieel? Terwijl Collini blijft zwijgen over zijn motieven raakt Caspar steeds dieper betrokken in de zaak en wordt hij niet alleen met zijn eigen verleden geconfronteerd, maar stuit hij ook op een van de grootste gerechtelijke schandalen uit de Duitse geschiedenis.

De middagvoorstellingen beginnen om 13.30, de avondvoorstellingen om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,00). Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl

Samia zoekt in Adam ook naar een adres om te slapen.