Gelukkige kunnen de hertjes, geiten en schapen worden behouden.
Gelukkige kunnen de hertjes, geiten en schapen worden behouden. ((Foto: aangeleverd))

Vogelgriep in hertenkamp

PURMEREND - Het hertenkamp in de bloemenbuurt in Purmerend is getroffen door vogelgriep. Zondagochtend 15 november al het pluimvee op last van de NVWA (de RIVM van de dierenziekten) geruimd.

Woordvoerder Klaas Kwadijk van het bestuur: “Binnen ons hertenkamp ging de afgelopen week elke dag een aantal kippen dood. We wisten van de vogelgriep, en na melding van onze kippensterfte aan de NVWA en laboratoriumonderzoek van de dode dieren door deze instantie bleek het ook de vogelgriep te zijn.”

In een dergelijke situatie is er geen ontkomen meer aan: zaterdag kreeg men het verschrikkelijker advies dat alle kippen, maar ook de zwanen, pauwen, kalkoenen en de tamme eenden moesten worden geruimd. Dat heeft in de vroege zondagochtend, wanneer het nog rustig is rondom het hertenkamp, plaatsgevonden.

Kwadijk: “Heel verdrietig allemaal. Veel van de beesten waren er al lang thuis in ons hertenkamp. Wij kenden ze, maar ook de buurtbewoners en (school)kinderen. Als het z’n tijd heeft gehad en het besmettingsgevaar in ons hertenkamp en de vogelgriep in ons land zijn verdwenen, gaan we er weer iets moois van maken.”