Duivels dilemma

Purmerend heeft het goed voor elkaar. Zo ongeveer de enige stad in Noord-Holland met een Sinterklaasintocht. Weliswaar met een bescheiden aantal (smeer-)pieten, de goedheiligman in een open bus, geen strooigoed, geen gelegenheid voor een meet en greet met de Sint, maar toch een intocht! Alles wijst erop dat het feestelijk wordt en dat Purmerend zich weet te onderscheiden. Hoe mooi is dat? Purmerend zet zichzelf goed op de kaart, zou wethouder Hegger vol trots zeggen.

En dan is het dinsdagavond. De minister-president spreekt. Corona slaat nog altijd wild om zich heen. De maatregelen worden verscherpt. Het virus moet hoe dan ook bedwongen worden. Terwijl bewoners van omliggende plaatsen plannen maken om op 15 november naar de intocht in Purmerend te gaan, worstelt de burgemeester met de vraag of het wel verantwoord is om deze doorgang te laten vinden. Wordt de toeloop niet te groot? Wil Purmerend het op haar geweten hebben een coronabrandhaard te hebben gecreëerd? En hoe groot is de kans dat ‘Kick Out Zwarte Piet’ naar Purmerend komt met een grote kans op ongeregeldheden?

Je zult maar burgemeester zijn. Opeens sta je alleen. Dan is het zijn van ‘het bevoegd gezag’ een eenzaam bestaan. Wat is wijsheid? Een feestje voor jong en oud door laten gaan of veiligheid de voorrang geven? Te benijden is de burgemeester geenszins. Iedereen tevreden stellen is bij voorbaat uitgesloten. Ik kan hem slechts wijsheid en sterkte wensen en wacht het definitieve ja of nee rustig af. Kijk ik die middag naar Sinterklaas in de cabriobus of naar Max in zijn racewagen?

PS: Mijn column van vorige week over het woord ‘stiefmoeder' leverde een treffende reactie op. Op mijn verzoek om een goed alternatief woord kwam als suggestie het woord ‘hulpmoeder' binnen. Hoewel het doet denken aan de hulpmoeders op school, klinkt het hoe dan ook een stuk aangenamer dan stiefmoeder.