Ad en Greet voor de collectie sleepbootmodellen.
Ad en Greet voor de collectie sleepbootmodellen. (Foto: Rodi Media/NV)

Ad Bruynzeel: avonturier met vele hobby's

PURMEREND - Het is even zoeken waar te beginnen bij Ad. Deze rubriek gaat over (soms) wat uit de hand gelopen hobby’s met een verhaal. Maar bij avonturier Ad Bruynzeel wordt die hobby nogal overlopen door een compleet leven met een verhaal. Niet in het minst door hemzelf. Wanneer hij begint te vertellen over zijn 50 jaar als beroepschauffeur kun je niet anders dan ademloos luisteren. Of neem zijn spellen, ook zoiets. “Al vanaf mijn geboorte bedenk ik spelletjes”, zegt hij. “Kan ik niets aan doen. Ik maak al mijn prototypes zelf, hier in de schuur.”

En niet zomaar wat. Maar liefst acht daarvan zijn jarenlang geproduceerd en goed verkocht, en hij is nog lang niet uitgedacht. Die spellen bedenken, dat gaat tussendoor. Zo gaat dat wanneer je wekenlang in je truck op de weg zit, soms in gezelschap van Greetje, meestal alleen. Hij zat in het exceptioneel vervoer, die gevaarten op de weg met enorme diepladers, dat was Ad. Hij licht op bij de herinnering. “De enige plek in de truckerswereld waar je nog avonturen kon beleven.” Waarbij de focus lag op het afleveren van luxe (zeil)jachten op bestemmingen waar de ‘normale’ mens niet komt. Gelukkig heeft Ad nog een gave, hij houdt aantekeningen bij van al zijn reizen. En dat resulteerde in verschillende boeken met smakelijke verhalen uit zijn truckersleven. Of in spannende thrillers die zich afspelen in diezelfde wereld.

Niet dat hij er rijk van is geworden. Zo zit de spellenwereld vol valkuilen en zonder dure advocaten ben je nergens. Soms ziet hij nog wel eens een spel van hem langskomen op internet, geclaimd door een andere producent. En dan die boeken. Een paar decennia terug, nog in de tijd van cassettebandjes, stuurde hij eens een gesproken verhaal op voor een radioprogramma. Het verhaal vonden ze niet goed genoeg, en het bandje heeft hij nooit meer terug gezien. Tot zijn stomme verbazing echter hoorde hij een poosje later zijn bloedeigen verhaal terug in de bescheiden doch beklijvende hit ‘Stille Willie’.

“Ach”, zegt Ad, met zijn lol er duidelijk niet minder om. “Ik kan het allemaal best snel naast me neerleggen, voor mij geldt vooral de erkenning. Als het niet goed genoeg was zou een spel niet op de markt zijn gebracht, of dat lied niet zijn gemaakt. Al die toestanden hebben in ieder geval nooit mijn plezier aangetast in de dingen die ik doe.”

Want plezier heeft hij. En had hij ook tijdens zijn ritten van soms tot 7 weken lang. In een haven in Portsmouth stuitte hij op een tweedehands trompet. Het deed hem denken aan zijn vader, die altijd trompet speelde. “Ik kocht hem”, vertelt hij met pretogen. “En tijdens de ritten heb ik mezelf leren spelen, onder het rijden. Zulke lange afstanden, en niets te doen.” Het leverde hem onder zijn collega-truckers de bijnaam Petje Trompetje op, want ja die pet was ook zijn handelsmerk. Onder die naam schreef hij maandelijkse columns in het truckersmagazine, met mooie foto’s daarbij, want een goede amateurfotograaf is hij ook.

Maar wacht: we kwamen hier toch voor de hobby, de modellen van sleepboten? Klopt, en Ad heeft ze staan, op zolder, en start zijn volgende enthousiaste verhaal. “Ik ben opgegroeid in Tuindorp Oostzaan. We zwommen als kinderen graag in het Noordzeekanaal waar regelmatig de sleepboten van de firma Goedkoop op volle kracht doorheen voeren. Die enorme golven waren een cadeau, het was geweldig. Dat heeft heel veel indruk op me gemaakt. Een paar jaar geleden besloot ik die sleepboot na te maken, uit mijn herinnering. Ik vond daar een unieke manier voor uit, ik noem het de ‘kopse kant’-manier. Ik zaag de omtrek van het model uit de onderkant van een plaat multiplex. Zo bouw ik het op per deel met altijd de kopse kant aan de buitenkant, zo krijg je die mooie lagen.” Het is duidelijk precisiewerk, inclusief verlichting, kleine trapjes, deurtjes en reddingsboten. En het leukste is, nu is hij bezig met een sleepboot samen met zijn kleinzoon die precies wil weten hoe hij het doet en hetzelfde na doet. “Hoe leuk is dat?”


Het vertrek, een flinke tijd later, gaat gepaard met overhandiging van twee van zijn boeken. Wanneer even smakelijk opgedist als dit en even levendig als de persoon zelf zitten we deze zomer wel gebakken…


In zijn schuur staat ‘Wankelburcht’ waarvoor hij inmiddels een belangstellende producent heeft. In zijn tuin is al een poosje de ‘Backyard’ opgesteld, waar hij nu aan werkt, een gezelschapsspel voor jong en oud dat zich houdt tussen biljart en pinball. Het staat er al een tijdje omdat hij en zijn vrouw Greetje zich er met de kinderen en kleinkinderen prima mee vermaken.

Het zenuwcentrum van Ad's creativiteit.
De prototypes van de door Ad bedachte en geproduceerde spellen.
Ad demonstreert de 'Backyard'.
Een sleutelhanger van elke plek waar hij kwam, dat was het proberen waard.