Voorzitter Cees Koning is niet te beroerd om de bezem ter hand te nemen.
Voorzitter Cees Koning is niet te beroerd om de bezem ter hand te nemen. (Foto: Theo Annes)

‘Hopelijk gaat de kantine van Victoria O binnenkort weer open’

OBDAM - Bij binnenkomst in ‘De Konkel’, de kantine van voetbalvereniging Victoria O, ruik je nog enigszins de rooklucht van de aangestoken. “Maar dat is binnenkort verleden tijd”, zegt Cees Koning, al veertien jaar voorzitter en nog vele jaren daarvoor ook bestuurder. “We krijgen een speciaal plafond waardoor de geur geheel verdwijnt.”

Geen jubileumfeest bij Victoria O.

Het jaar 2020 had voor Victoria O. een feestelijk jaar moeten worden. “Op 24 mei van dit jaar bestaan we negentig jaar. We hadden een aantal leuke activiteiten op het programma staan, maar het coronavirus, half maart, gooide roet in het eten. Alles werd stilgelegd, er werd geen bal meer getrapt en het was afwachten hoe lang het zou duren.” Of de ellende nog niet genoeg was, gingen op 15 mei, tussen 09.00 en 10.00 uur de alarmbellen bij de voetbalclub af. Een jongeman van 14 jaar had op het dak van het materiaalhok/kleedkamers brand gesticht.

Veel rook en roet

“Gelukkig waren er mensen op weg naar het naastgelegen tenniscomplex en die roken de brandlucht en sloegen alarm. Gelukkig is het niet tot een grote brand gekomen, maar de rook en roet richtte enorm veel schade aan in onze kantine de Kronkel en verschillende kleedkamers. De jongeman is voorbij het station gevonden. Hij had zich ergens in een tuin verscholen en door de bewoner gesignaleerd en gepakt.” Een jongen van 14 jaar uit Castricum die probeert brand te stichten, het klinkt onwerkelijk. “Toen hij opgepakt was had hij ook een tas bij zich met verbrande kleding. Maar we hebben ongelofelijk veel geluk gehad dat het geen grote uitslaande brand is geworden, want dan hadden we geen kantine meer.”

Fair Play Cup

Afgelopen weekend werd er eindelijk weer gevoetbald op de drie voetbalvelden. “Voordat de competitie echt begint, spelen bijna alle elftallen drie bekerwedstrijden en in het weekend van 19 en 20 september gaat de competitie van start. In de derde competitieronde ontvangen we Apollo uit Hensbroek. Dat zijn altijd de aparte voetbalkrakers waar veel publiek op afkomt. Maar door de RIVM regels mogen we maar 250 toeschouwers toelaten en dat wordt nog een probleem, omdat er elk seizoen meer supporters deze wedstrijd willen aanschouwen. Het leuke is dat zowel Apollo als Victoria O. winnaar zijn van de Fair Play Cup. Die wordt dan ook voor de wedstrijd door de scheidsrechterscommissie uitgereikt aan beide elftallen.”

Bouwcommissie voor de vereniging

Victoria O, een echte dorpsclub met rond de 450 leden en een grote groep vrijwilligers die in de afgelopen maanden veel werkzaamheden verrichtten aan de kleedkamers en kantine.

“Sinds een jaar of vier hebben we ook een specifieke bouwcommissie. Wij zijn een club die door de eigen werkzaamheden altijd wel bezig zijn. Zo is er een nieuwe fietsenstalling gemaakt en een Pannaveld. Allemaal activiteiten afgewerkt door onze vrijwilligers. Toch is er nog een kleine wens. We hebben fantastische mensen die op zaterdag en zondag een wedstrijdje willen fluiten, maar voor de zondag is het mooi als er nog wat fluitisten bijkomen. Een wedstrijd spelen met een echte scheidsrechter geeft voor iedere speler een veel prettiger gevoel”, zegt de bijna 68-jarige voorzitter Koning, die enorm trots is op alle vrijwilligers die altijd klaar staan voor hun club.

Voorzitter Cees Koning in de kantine die hopelijk over enkele weken weer open kan.