Rustig boodschappen doen tussen 7 en 8 uur 's morgens vanwege coronavirus.
Rustig boodschappen doen tussen 7 en 8 uur 's morgens vanwege coronavirus. (Foto: Rodi Media)

Steeds meer corona maatregelen en initiatieven

ENKHUIZEN - Voor ouderen zijn veel supermarkten tussen zeven en acht uur 's morgens open. Met de maatregel willen supermarktketens de ouderen meer tijd geven om in rust hun boodschappen te doen. "Heerlijk", zegt mevrouw Hoeksema-Struik (73) terwijl ze vrolijk om 7.30 uur haar boodschappen inpakt die ze zojuist heeft gedaan. "Erg prettig dat het zo rustig is in de winkel. Ik sta altijd vroeg op dus voor mij is het geen probleem."

Met nieuwe maatregelen is de drukte al veel minder

Deen in de binnenstad opent normaal om 8.00 uur en is nu vanaf 7.00 uur geopend. Een medewerker: "We merken effect van dat uurtje langer open. Er is meer spreiding van klanten. Dat moet ook want de gangpaden zijn smal. Ook de oproep van afgelopen weekend om met één persoon te winkelen helpt. Vorige week kwamen hele gezinnen boodschappen doen of mensen met z'n tweeen. Dat gebeurt veel minder en dat scheelt al zoveel drukte."

De supermarkten hebben veel coronamaatregelen genomen de afgelopen week. Op de vloer bij de kassa's geven de supermarkten de afstand aan die klanten moeten houden om de kans op besmetting te verkleinen. Dat gebeurt ook bij de schappen vol koelproducten. Speciale schermen bij de kassa's om medewerkers van de supermarkt te beschermen, zijn inmidels een vertrouwd gezicht.

Enkhuizerzand verboden gebied vanwege coronavirus

Afgelopen zondagmiddag greep de burgemeester in door rond twee uur de toegangswegen naar het Enkhuizerzand, zoals de Kooizandweg en de wandelpaden naar het strand, af te sluiten. Het Enkhuizerzand werd daarmee tot verboden gebied verklaard. Er waren zoveel mensen op en rond het strand dat de burgemeester het niet meer verantwoord vond. BOA's hielden mensen tegen. "Het was zo druk. We hebben honderden mensen weggestuurd", aldus een BOA. Ook kitesurfers werden van het IJsselmeer gehaald.

Onverantwoord

Voorlopig is het Enkhuizerzand nog verboden terrein. Raadslid Michèl de Jong van Enkhuizen Vooruit snapt het wel. "Als mensen zo doorgaan, is het straks helemaal gebeurd en gaan we volledig op slot. Terwijl, een lockdown is ook niet wat we willen. De mensen doen het zelf omdat ze hun verantwoordelijkheid niet nemen. Zonde."























































Zondagochtend riep de Rijksoverheid via een NL-Alert op om anderhalve meter afstand te houden, en bij ziekte thuis te blijven. Zaterdag was er veel afkeuring over mensen die - vaak uit verveling - naar bouwmarkten, afvalstations, parken, stranden of andere plekken gaan. In Nederland is er geen verbod om naar buiten te gaan, wel wordt iedereen opgeroepen om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Sinds afgelopen maandag zijn alle evenementen en samenkomsten verboden tot 1 juni. Ga alleen de deur uit voor je werk en als je in je levensbehoefte moet voorzie, was de oproep van het kabinet.


Albert Heyn in Enkhuizen is altijd al open om zeven uur en heeft zijn beleid niet veranderd. Iedereen wordt doorgelaten. "We kunnen niet zomaar ander publiek de toegang ontzeggen tijdens een reguliere openingstijd", aldus een medewerkster. Rustig is het er wel zo 's morgensvroeg.

Vorige week pleitte de brancheorganisatie voor een verbod op betalingen met contant geld, wat soms leidt tot hilarische taferelen. Zo blokeerde bij Albert Heyn het elektronisch betaalsysteem waardoor klanten noodgedwongen met contant geld moesten betalen.

Boodschappen doen tussen 7 en 8 uur vanwege corona