De meeste vlinders leven van nectar.
De meeste vlinders leven van nectar. (Foto: Pexels)

Haal vlinders in je tuin

REGIO - Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van de lente tot de herfst. Ook goed voor bijen en andere insecten. De Vlinderstichting heeft een top 10 van vlinderplanten samengesteld.

Wat hebben vlinders nodig?

De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel. Atalanta's en dagpauwogen bijvoorbeeld zijn dol op rottend fruit. In het najaar zijn ze vaak te vinden in boomgaarden, waar rottend fruit op de grond ligt. Ook zijn deze vlinders gemakkelijk te lokken met wat rotte appels of pruimen in de tuin. Er zijn ook vlinders die vocht opzuigen uit mest of dode dieren, zoals de grote weerschijnvlinder.

Help vlinders en bijen en breng kleur in de tuin, op het balkon of op het terras. Zet planten neer die lang bloeien en veel nectar geven. Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van de lente tot de herfst. Ook goed voor bijen en andere insecten. De top 10 van De Vlinderstichting (op volgorde van bloeitijd) is: Winterheide, sneeuwbal, viburnum, judaspenning, lavendel, vlinderstruik, ijzerhard, koninginnenkruid, hemelsleutel en herfstaster.

Vlinderstruik

In de top 10 staat één ook de vlinderstruik of Buddleja. Er zijn wel honderd verschillende soorten en variëteiten van en ze zijn makkelijk in onderhoud. Een goede vlindertuin heeft dus beslist een vlinderstruik. Meer informatie: Vlinderstichting.nl.