1940: Een Duitse soldaat salueert op een vrachtschip op een vrachtschip van de Gebroeders van Toor in de Where.
1940: Een Duitse soldaat salueert op een vrachtschip op een vrachtschip van de Gebroeders van Toor in de Where. (Foto: Waterlands Archief)

Digitale bronnen WO II in Waterland

PURMEREND - Wie belangstelling heeft in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland, kan zijn of haar hart ophalen met de website www.geschiedenislokaalwaterland.nl. Drie thema’s, te weten Tweede Wereldoorlog, 75 Jaar vrijheid en De onderduik van Meijer bieden een keur aan bronnen uit het Waterlands Archief en van een aantal regionale erfgoedinstellingen en particulieren.

Afbeeldingen, archiefbronnen, krantenartikelen en enkele filmfragmenten brengen de geschiedenis van de oorlog in huis. Een prachtig alternatief voor de vele grote evenementen die helaas in het kader van de coronacrisis zijn geschrapt.

Persoonlijk

Bekijk en lees bronnen over de grote lijnen én persoonlijke verhalen van de oorlog, waaronder de Mobilisatie, het uitbreken van de oorlog, de schaarste en distributie, het Waterlandse verzet en verzetsstrijders, illegale pers, dwangarbeid, onderduiken, zoals de geschiedenis van Meijer van der Sluis en zijn broer, de Hongerwinter en de bevrijding plus het vieren ervan. Maar ook de gevolgen van de oorlog komen aan bod: de oorlogsschade en het herdenken van de slachtoffers waaronder omgekomen verzetsstrijders en de Monnickendamse familie Witmond die in Sobibor werd vermoord.

Niet alleen onderwijs

Al is de website ontwikkeld voor het (voortgezet) onderwijs, bezoekers van buiten het onderwijsveld zijn eveneens van harte welkom om langs te surfen en te genieten van de honderden digitale bronnen over de regionale geschiedenis. Want naast de hierboven genoemde thema’s, biedt het platform nog meer historische onderwerpen.

De wapens van het verzet
Vermoord in Sobibor