Column Z Lijner

De gemeente wil het wel van de daken schreeuwen: ‘laat je grofvuil thuis ophalen!’ Rijd op een willekeurige doordeweekse dag de Van IJsendijkstraat in en je staat al snel in een file. Verkeersregelaars hebben het er maar druk mee. Al bij de Praxis voor de deur is het raak. Tientallen auto’s, al dan niet met aanhanger volgeladen met grofvuil.

Vuil

Opmerkelijk

De coronacrisis leidt tot allerlei opmerkelijke verschijnselen. Anderhalve meter afstand natuurlijk, geen handen schudden, geen knuffels, gesloten terrassen en cafés, ontsmette winkelwagens, achter plexiglas schuilgaande caissières, en jawel hoor … de file voor de vuilstort. De schoonmaak-/opruim-/opknapwoede die menig huishouden treft zorgt voor een wachttijd bij de gemeentewerf van één tot anderhalf uur. Ik snap dat niet. Toegegeven, we zitten door het coronagedoe vaak wat ruimer in de tijd, maar om nu anderhalf uur in de rij te staan om je overbodige troep kwijt te raken .. nee dat gaat er bij mij niet in.

Website

Althans, niet als je weet dat je met een grofvuilmelding op de website van de gemeente ook van de rommel af komt. Je meld het aan en per kerende mail laat de gemeente weten op welke dag de rotzooi bij jou voor de deur wordt opgehaald. Hoe mooi wil je het hebben?

Helden

De vuilnismannen en vrouwen draaien overuren. Ook zij zijn helden in deze crisistijd. Respect dus. Maar er zijn stadgenoten die daar nooit van gehoord hebben. Die flikkeren hun rotzooi langs de straat in de veronderstelling dat de gemeente het wel weg haalt. Het gevolg is vervuiling. Grofvuil dat dagenlang rondslingert.

Asociaal gedrag

Zo weet ik al meer dan anderhalve week in een straat in Purmer-zuid een afwasmachine te staan. Neergezet door een luie stadgenoot die kennelijk nog te beroerd is om effe een melding te doen op de website van de gemeente.


Nee, voor zulke types kan ik geen respect opbrengen. Het is gewoonweg asociaal gedrag. En juist in deze tijd valt dat extra op.