Vrijwilligers Diny en Sjaak pakken voedingsmiddelen - en in deze feestmaand ook wat extra's - in voor de cliënten van de voedselbank.
Vrijwilligers Diny en Sjaak pakken voedingsmiddelen - en in deze feestmaand ook wat extra's - in voor de cliënten van de voedselbank. (Foto: Theo Annes)

Uitdeelpunt van de voedselbank in Hoogwoud is goud waard

HOOGWOUD - Onzichtbare mensen. Ze zijn er en doen veel voor anderen, maar het liefst blijven ze op de achtergrond. Zo is het ook met Diny Jansen, Sjaak Beerepoot, Marjan Hofland en Jeane Dijkstra. De eerste twee vormen de vaste bemanning van het uitdeelpunt van de Voedselbank West-Friesland in Hoogwood. Marjan en Jeane zijn de vaste invallers.

Door Vanessa Appelman

Veel meer behoefte aan hulp in coronatijd

De voedselbank is de laatste tijd in bekendheid gestegen, omdat er meer behoefte is aan hulp in deze moeilijke coronatijd. "In Hoorn - de hoofdlocatie van Voedselbank West-Friesland - helpen ze wekelijks 130 gezinnen en er komen nu zo’n vier tot vijf gezinnen per week bij", laat voorzitter Han Neef weten. De spil achter de voedselbank zijn haar vrijwilligers; bijna tachtig momenteel. Zij zetten zich elke week weer belangeloos in voor dit doel - en dus voor een ander.

Extraatje

De voedselpakketen die uitgedeeld worden zijn een afwisseling van gezond eten (fruit, seizoensgroente) en een extraatje (chips of koek). Vlees zit er vaak niet bij, maar wel altijd genoeg brood en zuivel (kaas, boter, melk). De meeste producten zijn afkomstig van regionale leveranciers. In de pakketten van vorige keer zaten zelfs sinterklaascadeautjes voor de kinderen, iets wat sommige gezinnen zich helaas ook niet altijd kunnen veroorloven.

Uitdeelpunt Hoogwoud

Al bijna vier jaar rijdt Sjaak Beerepoot elke vrijdag naar de voedselbank in Hoorn om de pakketten op te halen voor het uitdeelpunt in Hoogwoud, dat volgend jaar maart vier jaar bestaat en destijds met drie gezinnen begon. Nu worden vanuit de Vergadelaar (De Weijver) wekelijks acht à negen gezinnen geholpen. Een mooiere locatie kon niet worden gekozen; in hetzelfde gebouw zitten meer maatschappelijk betrokken organisaties zoals Stichting Jeugd en Jongerenwerk Opmeer (SJJO), Stichting Samen en Podium Pardoes.

Hart van goud

Sjaak is een vriendelijke, goedlachse man. Hij is een vrijwilliger in hart en nieren. Na het faillissement van zijn werkgever (een drukkerij in Heerhugowaard) kwam hij ruim tien jaar geleden in contact met Stichting Jeugd en Jongerenwerk Opmeer. Sjaak is geen stilzitter en is graag onder de mensen. Zodoende verleent hij nu al lange tijd met veel plezier zijn diensten binnen tal van activiteiten. De Zomeracademie, Gabberweek, Kinderdorp, 60+ golf, koken met ouderen; niets is Sjaak te gek. Zijn vrijwilligerscollega Diny is trots op hem: ‘Sjaak heeft een hart van goud, dat mag best eens gezegd worden.’

Bijzonder

Maar ook Diny is een bijzonder persoon. Zij is zeven jaar geleden als lerares van basisschool De Akker met pensioen gegaan en is nu al vijf jaar actief als vrijwilligster, waarvan bijna vier jaar bij het uitdeelpunt. Zij is een levensgenieter en straalt warmte uit. Diny vraagt aan iedereen die een pakket komt ophalen altijd even hoe het met ze gaat. "Zo gezellig is het natuurlijk niet om naar een voedselbank te moeten; er heerst veel schaamte. Met humor hopen we dat een beetje te kunnen wegnemen. Ik vind het belangrijk dat de mensen zich hier welkom voelen", is haar hartelijke insteek.

Luisterend oor

De problemen of achtergrond van de gezinnen kennen Sjaak en Diny overigens niet en dat vinden ze prettig. "Wij kunnen de problemen wel aanhoren, maar niet oplossen", zegt Sjaak terecht. Diny voegt eraan toe: "Mensen mogen anoniem blijven of hun problemen aan ons vertellen als ze dat willen. Wij respecteren ieders keus en bieden altijd een luisterend oor." Het uitdeelpunt in Hoogwoud is een bijzondere plek met bijzondere mensen. En voor de hulpbehoevende gezinnen een fijne plek waar ze zich welkom voelen in moeilijke tijden.

De dankbaarheid is groot als Sjaak een pakket mag uitreiken aan een cliënt.
Het uitdeelpunt in Hoogwoud is een bijzondere plek met bijzondere mensen.