Enkele chauffeurs van buurtbus WASE in Enkhuizen.
Enkele chauffeurs van buurtbus WASE in Enkhuizen. (Foto: Rodi Media/IH)

Geen buurtbussen tot half augustus

REGIO - De buurtbussen in Noord-Holland Noord die door vrijwilligers worden gereden, rijden vanwege het coronavirus niet tot 17 augustus. Dit is tot het einde van de zomervakantie. Veel buschauffeurs behoren tot de risicogroep.

'Chauffeurs missen de contacten'

De buurtbus van buurtbusvereniging WASE rijdt al sinds medio maart niet tussen Wervershoof, Andijk, Stede Broec en Enkhuizen. Ruim vijftig vrijwillige chauffeurs van de buurtbusvereniging die jaarlijks 60.000 passagiers vervoeren via lijn 438 en zitten sinddien thuis.

Chauffeurs

Ed Schoonhoven van buurtbus WASE: "Veel chauffeurs staan te springen om weer te rijden. Zij vinden het jammer, missen ook de mensen. Maar het begrip is groot. Zij zeggen ook: wij zijn zelf privé ook voorzichtig, dus waarom zouden we het gevaar opzoeken tijdens ons vrijwilligerswerk. Risico is risico."

Vrijwilligers

Het gaat om kleine acht-persoonsbussen die bestuurd worden door vrijwilligers. De meeste vrijwilligers zijn ouderen die tot de risicogroep behoren voor besmetting met het coronavirus. Bovendien zijn deze buurtbussen nog niet voorzien van beschermende voorzorgsmaatregelen zoals een afscherming bij de chauffeur.

Klanten

Ook de reizigers zijn begripvol zegt Schoonhoven: "Het is één grote acceptatie als gevolg van de landelijke maatregelen. Reizigers vinden het jammer dat we er niet zijn, maar begrijpen het wel."

Versoepeling

In de komende periode bekijkt de provincie samen met de buurtbusverenigingen en Connexxion op welke manier de buurtbussen na de zomervakantie weer opgestart worden. De beoogde startdatum in augustus wordt mogelijk verschoven, als er voor die tijd bijvoorbeeld geen versoepeling komt voor buurtbuschauffeurs die tot de risicogroep behoren. De buurtbusverenigingen, Connexxion en de provincie Noord-Holland hebben dit besluit gezamenlijk genomen.


Zie ook buurtbuswase.nl.