Scène uit The Invisible Life.
Scène uit The Invisible Life. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die de komende dagen worden vertoond in Filmhuis Purmerend, in 't Stamhuis aan de Kerkstraat.

Vrijdag 13 en zondagmiddag 15 maart 'The Invisible Life Of Eurídice Gusmão' van Karim Aïnouz, Brazilië / Duitsland, 2019, 107'.

Eurídice en Guida zijn twee onafscheidelijke zussen die thuis wonen bij hun conservatieve ouders in het Rio de Janeiro van de jaren '50. Terwijl ze opgroeien met de strikte regels van hun vader koesteren ze allebei grootse dromen: de getalenteerde Eurídice fantaseert over een carrière als pianiste, de avontuurlijke Guida hoopt de ware liefde te vinden. Na een onverwachte, dramatische gebeurtenis worden de zussen gescheiden en verliezen ze elkaar uit het oog. Terwijl de jaren verstrijken, bouwen ze een eigen leven op. Maar in de tijd dat ze beiden hun dromen najagen, geven ze nooit de hoop op elkaar terug te vinden.

Warmbloedig

'The Invisible Life Of Eurídice Gusmão' is een warmbloedig, hartstochtelijk drama over de onlosmakelijke band tussen twee zussen en hun zoektocht naar geluk. Regisseur Karim Aïnouz maakte van de gelijknamige roman van Martha Batalha een visueel overrompelde film die dit jaar in Cannes bekroond werd met de Un Certain Regard-prijs.

Zaterdag 14 maart '' The Farewell' van Lulu Wang, China, 2019, 100'.

Billi woont al bijna heel haar leven in Amerika met haar familie, maar haar grootmoeder woont nog steeds in China. Als blijkt dat die laatste terminale longkanker heeft, gaat de familie haar opzoeken. Niet dat oma het weet, want dat willen ze voor haar geheim houden. Onder het mom van een bruiloft kan ook daadwerkelijk heel de familie komen, want anders valt het op dat er misschien wel iets is. Alleen Billi is eigenlijk niet welkom, want met haar Amerikaanse standaarden vindt ze gewoon dat oma het moet weten. Als Billi, tegen haar principes in, toch besluit om te gaan komt ze in aanraking met het leven dat ze als 6-jarige gedwongen moest opgeven, haar sterkzinnige grootmoeder en de kracht van onuitgesproken liefde. Dit opmerkelijke, op een leugen gebaseerde familieportret is een afscheidslied met warmte en liefde.

Niet meteen weg

Voor de bezoekers het advies om na de film niet meteen weg te gaan, want het begin van de aftiteling bevat een zeer aangename, hartverwarmende verrassing.

Dinsdagmiddag en -avond 17 maart 'In Another Country van Hong Sang-soo, Zuid-Korea, 2012, 89'.

Deze film wordt vertoond in het kader van de filmcursus in samenwerking met Cultuurhuis Wherelant. De film is ook goed te bekijken zonder de cursus bijgewoond te hebben.

Een jonge filmstudente vlucht vanwege oplopende schulden met haar moeder naar de Zuid-Koreaanse badplaats Mohang. Om haar zenuwen te bedwingen begint ze met het schrijven van een filmscript over drie vrouwen die Anne heten, en gespeeld worden door Isabelle Huppert. De eerste Anne is een succesvol Frans filmmaakster. In het tweede deel is Anne de vrouw van een rijke autofabrikant. Anne nummer drie heeft net een pijnlijke scheiding achter de rug. De terugkerende en onvermijdelijke rode draad in de drie verhalen wordt gevormd door de jonge hotelhoudster, de strandwacht en de vuurtoren. Daarnaast komen objecten uit ieder deel ook voor in de andere verhalen, waardoor deze elkaar lijken te kruisen.

De gehele cast, met Huppert in één van haar zonnigste rollen, staat met zichtbaar veel plezier te spelen in dit stijlvolle drieluik. Hoewel de rollen door dezelfde acteurs gespeeld worden, heeft ieder personage een ander karakter en zijn de omstandigheden steeds weer verschillend.

Speciale aandacht voor films in het kader van discriminatie en filmcursus in samenwerking met Cultuurhuis Wherelant

Vrijdag 20 maart 'The Cave' van Feras Fayyad, Syrië / Duitsland / Qatar / Verenigde Staten, 2019, 107'.                

De voor een Oscar genomineerde regisseur Feras Fayyad ('Last men in Aleppo') keert terug naar zijn thuisland Syrië om een toegewijd team van vrouwelijke dokters te volgen dat onvermoeibaar gewonden verzorgt in een ondergronds ziekenhuis. Het ziekenhuis dat bekend staat als "De Grot" biedt hoop en veiligheid aan de belegerde burgers.

Ondenkbare situatie

Aan het hoofd staat de jonge kinderarts Amani, die samen met haar collega's Samaher en dokter Alaa zij aan zij werkt met mannelijke collega's. Het is een situatie die ondenkbaar is in de bovengrondse, onderdrukkende patriarchale wereld. Een opgewonden man in het ziekenhuis weigert dan ook om met Amani te praten omdat vrouwen thuis horen te zijn. Het team heeft te maken met dagelijkse bombardementen, een chronisch tekort aan medicijnen en voedsel en de voortdurende dreiging van chemische aanvallen.

De documentaire 'The Cave' is op IDFA, het Internationale Documentaire Festival in Amsterdam, door het publiek beoordeeld met een 9.6!

Zaterdag 21 maart 'And Then We Danced' van regisseur Levan Akin, Zweden / Georgië / Frankrijk, 2019, 113'.

Deze film is in het kader van Purmerend tegen discriminatie en in samenwerking met Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland.

Merab (Levan Gelbakhiani) en zijn broer zijn begaafde dansers bij het National Georgian Ensemble. Hun vader – nu oude auto-onderdelen verkoper in een slechte markt – danste ooit op grote internationale podia, net als de grootmoeder van de jongens. Merab en de mooie Mary (Ana Javakishvili) dansen sinds hun tiende traditionele duetten. Door hun omgeving worden ze ook buiten het theater beschouwd als een paar. Wanneer op een gegeven moment de zorgeloze Irakli bij het gezelschap komt dansen, staat Merabs wereld op zijn kop. Irakli wordt niet alleen zijn grootste rivaal, maar ook zijn grootste verlangen. Met alle macht probeert Merab zich los te worstelen en uit te komen voor zijn gevoelens. Maar de Georgische dans is niet alleen gecodificeerd en gespierd, het is, zoals een krachtige balletbeheerder zegt, 'de geest van de natie'. Een natie die geen tolerantie heeft voor homoseksualiteit.

De middagvoorstellingen beginnen om 13.30 uur, 's avonds om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon van de vriendenpas € 6,-).

Reserveren

Reserveren kan voor deze film op www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films. Contact kan via info@filmhuispurmerend.nl.

In another country.