Van links naar rechts:Chelsea Verhage, Verena Sens, Marit Schilder, Danielle Klinkhamer en Lotte Heer. Op de voorgrond Zoe Schulmeister.
Van links naar rechts:Chelsea Verhage, Verena Sens, Marit Schilder, Danielle Klinkhamer en Lotte Heer. Op de voorgrond Zoe Schulmeister. (Foto: aangeleverd)

Turncentrum Waterland behaalt zilver en brons in Volendam

REGIO - Bij de 2e kwalificatiewedstrijden eerste divisie, afgelopen weekend in Volendam, waren de turnsters van Turncentrum Waterland zeer succesvol. Verena Sens won zilver en Danielle Klinkhamer brons. Daarnaast waren er ook diverse top 10 klasseringen waardoor er opnieuw een grote groep Waterlandse turnsters meedoet an de halve finales op 9 en 10 mei in De Beuk in Purmerend.

Naast de eerste divisie turnsters kwamen ook de Jeugd N2 en junioren 2e divisie in actie. Bij de jeugd had Turncentrum één vertegenwoordigster, Zoë Schulmeister. Zij turnde net als bij haar 1e kwalificatie zeer stabiel. Vooral haar houding en netheid vallen op en worden ook door de jury gewaardeerd. Op balk en vloer scoorde ze met haar oefeningen zelfs het 3e cijfer. Dit resulteerde in het eindklassement in een 7e plaats waarmee haar deelname aan de halve finales is veilig gesteld.

Tess van der Himst en Marit Schilder turnden bij de junioren 2e divisie. Tess liet vooral bij sprong en balk mooie oefeningen zien, het onderdeel brug ging wat moeizamer maar voltooide ze op karakter. Ondanks een iets mindere score op dit onderdeel eindigde ze toch op de 7e plaats en ook voor haar is daarmee doorstroming naar de volgende ronde zeker. De Volendamse Marit Schilder turnde een thuiswedstrijd. Haar moeder Bianca was de drijvende kracht was achter de organisatie van dit wedstrijdweekend. Marit turnde net als Tess sterk op de onderdelen sprong en balk, maar haar 17e plaats is waarschijnlijk net niet voldoende voor de halve finales.

Bij de senioren eerste divisie moest een aantal turnsters een beter resultaat neerzetten dan bij de eerste kwalificatie om door te kunnen stromen naar de halve finales. Na een wat moeizame voorbereiding stonden de turnsters er echter helemaal. Verena Sens turnde naar het zilver. Op alle toestellen turnde ze stabiel, ook haar balkoefening zette ze deze keer vol overtuiging neer. Bij haar vloeroefening, die ze opende met een prachtige dubbel salto, turnde ze elegant en strak en dat liet zij ook zien bij het turnen aan de brug. Haar scores zaten dan ook in de top van het klassement. In dezelfde wedstrijdbaan turnde ook Chelsea Verhage super. Zij had de hoogste score op brug en het tweede cijfer bij vloer. Met haar vijfde plaats is ook zij zeker van de halve finales.

Zenuwen

Danielle Klinkhamer is een van de meest ervaren turnsters op de wedstrijdvloer. Maar liefst 11 keer op rij behaalde zij het Individueel Nederlands Kampioenschap. Maar zelfs dan kun je nog wel eens last hebben van zenuwen! Haar nieuwe vloeroefening verliep goed, maar de landing bij sprong had ze niet helemaal onder controle en maakte ze een grote sprong voorwaarts. Bij brug turnde ze haar complexe oefening voor het eerst dit seizoen goed door. Dit gaf veel vertrouwen voor het laatste onderdeel balk waar ze een optimale oefening turnde die de hoogste score opleverde met een podiumplek tot gevolg. Lotte Heer turnde een iets minder stabiele wedstrijd, maar kan op basis van het resultaat bij haar 1e kwalificatie ook nog hopen op doorstroming. Wie er precies doorstromen wordt volgende week bekend.

In Waddinxveen turnden de heren hun 1e kwalificatiewedstrijd richting de NK. Acht heren van Waterland waren afgereisd. Quinten Noto was uitermate succesvol bij de junioren 2e divisie. Hij won het goud na een foutloze wedstrijd. Top 10 klasseringen waren er ook voor Hidde de Haan (7e) en Finn de Jong (9e) bij de Jeugd 2e divisie en Tobias Stijns (7e) bij de Junioren 3e divisie.