Sproet is komend weekend ook te bewonderen in de Beemster.
Sproet is komend weekend ook te bewonderen in de Beemster. (Foto: Textiel Museum)

Paardenspektakel Eventing Derby

MIDDENBEEMSTER - Stal Maarse organiseert vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 maart de vijfde editie van Eventing Derby Middenbeemster. Eventing bestaat uit dressuur, een springparcours en een crossparcours over natuurlijke hindernissen door weilanden en bos. Er is sprake van een overvol programma met deelname vanuit het hele land. Het begint elke dag om 08.00 uur. De laatste deelnemer start om 18.30 uur. Toegang gratis.

Vrijdag, zaterdag en zondag op zandplaat van Beemster Ruiters

Stal Maarse heeft de wedstrijd uitgezet op de grote buiten zandplaat van de Beemster Ruiters en dat bleek tijdens de vier vorige edities een groot succes. Zelfs zodanig dat de bond deze wedstrijdvorm een Eventing Derby heeft genoemd en heeft opgenomen in het eventing reglement.

De jonge ruitertjes zijn op vrijdag aan de beurt. Voor deze dag is de Eventing Derby uitgebreid met de Bixie Eventing Challenge. Vrijdagmiddag en -avond leggen de ruitertjes van 4 tot en met 13 jaar zelf of aangelijnd op hun pony het Eventing Derby parcours af. Zij worden beoordeeld door een officiƫle jury en iedereen gaat naar huis met een heus beoordelingsformulier en een prijs.

Eventing Derby is een wedstrijd waarbij paarden met hun ruiters eerst 6 'gewone' hindernissen springen en daarna verder gaan met een crossparcours van nog ongeveer 22 'natuurlijke' hindernissen bijvoorbeeld over de picknicktafel, de kaasplank, een echte Beemster ophaalbrug en een zogeheten Heksenoog.

In de eerste weekenden van de afgelopen drie maanden heeft Stal Maarse ruiters de gelegenheid gegeven de verschillende crosshindernissen te oefenen tijdens crosstrainingen. Heel veel combinaties hebben met veel plezier crossles gekregen. Dit mede onder leiding van staleigenaar John Maarse. De ruiters leerden onder meer hoe je verschillende soorten hindernissen neemt. Hoe rij je naar de mooi aangeklede waterhindernis 'de Corendon Pool' of hoe moet het tempo van het paard zijn naar 'Caroline's Puntje'.

Verder is handig te weten welke volgorde je moet aanhouden want er staan maar liefst 22 hindernissen kriskras over de baan. Ook de tijd is belangrijk. De laagste groep BB combinaties mogen net als de Bixie samen op hun pony of paard de 'Baan verkennen'. Want door het hele parcours met hindernissen gaan is al spannend en dan ook nog door het water en de wal op dat is voor veel pony's en paarden een grote uitdaging.

M rubriek

Zondagmiddag wordt de M rubriek verreden. Hierin zullen ook internationale ruiters met jongere paarden aan de start verschijnen. Voor alle klassen die hoger starten zal de parcoursbouwer hindernissen aanpassen; het zal een uitdagende en spannende rubriek worden. De Eventing Derby is spannend voor ruiters en pony's en paarden om te rijden. Maar het is ook een fantastisch schouwspel om te zien. Kinderen met pony's, jongeren en volwassenen op paarden en zelfs ruiterrs die op internationaal niveau, zelfs Olympische Spelen, rijden.