Edams Excelsior luistert Voorjaarsconcert van Ilpendams Fanfare op

ILPENDAM - Natuurlijk had Ruurd Veldman Ilpendams Fanfare al heel vaak horen spelen, het orkest uit zijn eigen dorp, maar pas twee jaar geleden bedacht hij hoe leuk het zou zijn om het eens samen op te laten treden met Mannenkoor Excelsior uit Edam, waarvan hij zelf 2e secretaris is. Sommige leden van Ilpendams Fanfare moesten even wennen aan het idee, maar ach, eerdere optredens met popgroepen, operazangers en jazzbands uit de regio waren ook succesvol. Beide dirigenten, Roland Bosma van Excelsior en Wim Klaver van Ilpendams Fanfare, waren meteen enthousiast. Zaterdag 14 maart vanaf 20.00 uur zal Excelsior dan ook het jaarlijkse Voorjaarsconcert van Ilpendams Fanfare in de Sint Sebastianuskerk te Ilpendam komen opluisteren.

De leden van Ilpendams Fanfare werden een maand of wat geleden voorgoed overtuigd toen op een repetitieavond vier mannen hun hoofd om de deur staken van de grote zaal van Dorpshuis Ilpendam. 'Hé', zei een van de mannen, 'dat is The Exodus Song. Dan kunnen we net zo goed even meezingen.' De vier, drie bassen en een tenor, vormden geen ideale koorbezetting, maar hun stemmen voegden meteen iets toe. Dat beloofde veel goeds.

Drie werken

Samen brengen de twee gezelschappen drie werken ten gehore. Naast The Exodus Song zijn dat Griegs Landerkennung en de soundtrack van de film Crimson Tide. Daarnaast zingen de pakweg 25 leden van Excelsior nog een aantal werken uit hun eigen repertoire.

Opleidingsconcert

Het Voorjaarsconcert wordt zoals gebruikelijk geopend door het opleidingsorkest van Ilpendams Fanfare. Het is iedere keer opnieuw verbazingwekkend dat beginnende muzikantjes al na een jaartje ingewikkelde stukken kunnen meespelen. "Samen spelen is de allerbeste manier om een instrument onder de knie te krijgen', zegt Klaver, die ook dit ensemble dirigeert. 'Je hoort hoe jouw bijdrage in het geheel past en je wordt gestimuleerd om thuis goed te oefenen. En het is vooral ook heel gezellig."

Tolkien

Ilpendams Fanfare zelf brengt verschillende stukken, waaronder twee wat langere werken. Het ene is Johan de Meij's Lord of the Rings, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Engelse schrijver J.R.R. Tolkien. Het andere werk is het eerste deel van de Eerste Symfonie van de veel te vroeg gestorven componist Hans Rott.

Op 5 april staat Ilpendams Fanfare het mannenkoor in Edam bij tijdens hún voorjaarsconcert.