Arnold Bartels (links) draagt de voorzittershamer over aan Michael Brouwers.
Arnold Bartels (links) draagt de voorzittershamer over aan Michael Brouwers. (Foto: Han Giskes)

Wisseling van de wacht bij hospice

PURMEREND - Arnold Bartels (78) heeft de voorzittershamer van de Stichting Vrienden van Hospice in Vrijheid overgedragen aan Michael Brouwers. Bartels is vanaf de start van het hospice, in 2013, nauw betrokken geweest bij In Vrijheid en is vanwege zijn gezondheid genoodzaakt om het stokje over te dragen. Met pijn in zijn hart, want de voormalige ondernemer vond in het hospice een nieuwe passie, die hij graag nog een aantal jaren had willen vervullen.

"Natuurlijk is de gedachte om naar een hospice te moeten vreselijk, maar aan de andere kant denk ik: hoe mooi is het niet om hier de allerlaatste fase van je leven door te brengen? Er wordt door leiding en vrijwilligers zoveel liefde, passie en gevoel gegeven. Niet alleen naar de gasten toe, maar zeker ook richting familie. Ik heb daar zoveel bewondering voor", zegt gevoelsmens Arnold Bartels.

Ans, de vrouw van de scheidende vriendenvoorzitter, was destijds een van de grote voorstanders van de vestiging van een hospice in Purmerend. "Via Ans ben ik in aanraking gekomen met dit fantastische huis, dat zijn bestaan heeft te danken aan Rina van Rooij, toentertijd directeur van WoonCompagnie, en Mona Keijzer, die destijds wethouder in Purmerend was. Van lieverlee ben ik me meer gaan bezig houden, om uiteindelijk voorzitter van de vrienden te worden. En dat heb ik met veel plezier gedaan. Echter, doordat ik longproblemen (COPD) heb, moet ik er een punt achter zetten. Ik ben blij met Michael als opvolger." In december vorig jaar ontving Bartels nog de gouden speld als blijk van waardering voor zijn inspanningen gedurende de afgelopen jaren. "Daar hebben ze me enorm mee verrast. En ik ben trots."

Michael Brouwers (70) heeft grote bewondering voor zijn voorganger, maar brandt daarnaast van het verlangen om veel voor het hospice te betekenen. "Er zijn sinds de start veel mooie initiatieven zijn er ontplooid. Op die weg wil ik doorgaan, maar ook iets anders proberen toe te voegen. Ik ga proberen het aantal donateurs omhoog te krijgen, ga achter sponsoring aan en zal proberen om via externe partijen extra evenementen toe te voegen waarvan de baten naar het hospice gaan", aldus Brouwers, die kan putten uit een groot netwerk.

Op donderdagavond 23 april wordt in restaurant Kriti een benefietdiner gehouden ten bate van Hospice in Vrijheid. Hiervoor zijn nog enkele kaarten beschikbaar. De prijs is € 45,-. De gasten krijgen een drie gangen tapasdiner inclusief drankjes voorgeschoteld. Hoofdcoördinator Marieke Zwart: "Het is ongelooflijk. En dan te bedenken dat het in no time geregeld was. Het was Melvin Smid (Stadspartij) die de voorzet gaf en Erol Savur van Kriti die deze heel snel inkopte. We hopen natuurlijk op een volle bak op 23 april."

Reserveren kan op de website van Kriti: www.kritipurmerend.nl