In stilte bloemen leggen op 4 mei

ENKHUIZEN - De bloemleggingen bij graven en monumenten maandag 4 mei vinden op een geheim tijdstip plaats in verband met de coronaverordeningen.

Het tijdstip van bloemenleggen wordt niet bekendgemaakt om geen groepen mensen bij elkaar te brengen en de rust te bewaren. Op een afgesproken tijdstip legt het 4 en 5 mei antidiscriminatie comité Enkhuizen bloemen bij oorlogs- en militaire graven op de algemene begraafplaats. Er worden negentien rode rozen neergelegd voor de acht geallieerde omgekomen vliegers en andere oorlogsslachtoffers.

Monumenten

De jaarlijkse herdenkingsceremonie bij het monument Schaduwcorrectie mei 1995 op de hoek Nelson Mandeladreef en Piet Smitstraat gaat ook niet door. Ook bij het monument ter herinnering aan zestien Enkhuizer verzetsstrijders blijft het dit jaar stil. Gewoonlijk werken basisschoolleerlingen uit groep 7/8 mee met onder andere gedichten en muziek. Het comité legt bloemen neer. Het comité legt ook een bloemstuk met lint neer onder de plaquette van het vergisbombardement bij de Visafslag. Ook hiervan blijft het tijdstip geheim om drukte te voorkomen.

Plantsoen

Ook de herdenking in het plantsoen vindt op zeer kleine schaal plaats; de toegang wordt afgesloten om te voorkomen dat teveel mensen dichtbij elkaar zijn. Alleen de burgemeester en de voorzitter van het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité zullen een krans leggen. Iedereen kan deze dag de nationale vlag van zonsopgang tot zonsondergang halfstok ophangen.