Voorzitter Dieneke van Tongeren: 'Dit jaar eren we in stilte. Dat is misschien wel net zo mooi.'
Voorzitter Dieneke van Tongeren: 'Dit jaar eren we in stilte. Dat is misschien wel net zo mooi.' (Foto: 4 en 5 mei anti-discriminatie comité)

4 en 5 mei comité: ‘Bijzonder om het zo te mogen doen’

ENKHUIZEN – Maandag 4 mei is er geen gezamenlijke herdenking in het Wilhelminaplantsoen en dinsdag 5 mei is er geen bevrijdingsfestival. Geen vrijheidsmaaltijd. Geen kinderfestival. Maar daarmee staat het herdenken en vieren zeker niet op een laag pitje.

'Herdenken en vieren nu veel intiemer'

Dieneke van Tongeren, voorzitter van het 4 en 5 mei anti- discriminatie comité Enkhuizen, vertelt dat alles dit jaar anders is. “Er is altijd veel belangstelling voor de 4 mei herdenking in Enkhuizen. Nu mogen er niet meer dan twee mensen met eenzelfde doel bij elkaar komen, want dan ben je strafbaar. We beleven het nu in familieverband. Dat is intiemer en kan juist aanleiding zijn om samen in gesprek te gaan over oorlog en spanningen in de wereld.”

Kranslegging

Maandag 4 mei is er een kranslegging door burgemeester Eduard van Zuijlen en Dieneke als voorzitter van het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité. Gevolgd door een toespraak van de burgemeester en een woordje van de voorzitter. Publiek mag er niet bij zijn: het park zal hermetisch worden afgesloten. Alles wordt gefilmd en is terug te zien via de Facebookpagina van de gemeente Enkhuizen.

Dieneke verwacht dat de herdenking dit jaar evengoed gedenkwaardig zal zijn. “Als we vanuit de Zuiderkerk in stille tocht lopen naar het Wilhelminapark en de plek waar we herdenken dan is het altijd druk. De ceremonie is altijd echt indrukwekkend. Nu zal het een heel andere ervaring zijn. Ik vind het bijzonder om dit zo te doen. We gaan wél de slachtoffers eren. In stilte, dat is misschien wel net zo mooi.”

Thuis herdenken

Gevraagd wordt om thuis te blijven. Dieneke: “Ik hoop dat mensen in familiekring stilstaan bij 4 mei en de herdenking op de Dam in Amsterdam op de voet volgen.”

Vrijheidsboom

Hoewel er veel níet doorgaat, zit het comité beslist niet stil. Kinderen en ouderen is gevraagd een kleurplaat in te kleuren en deze tijdens 4 en 5 mei voor het raam te hangen. Ook roept het comité op om een gedichtje of andere tekst over wat 75 vrijheid betekent te schrijven en op te hangen bij de vrijheidsboom. Jongeren is gevraagd een filmpje in te sturen. “In deze tijd van verplicht thuiszitten en de muren die op je afkomen, is dit een mooie manier om Enkhuizen kleur te geven.”

Bij de vrijheidsboom zal de grote vlag wapperen van 75 Jaar Vrijheid en wordt een oranje slinger opgehangen. Dieneke hoopt op zoveel mogelijk vlaggen in de stad. “We zijn zo gewend om in vrijheid te leven. Door de coronacrisis ervaren we dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. We worden op dit moment ingeperkt. Misschien is dit wel een periode waarin we realiseren wat het is om geen vrijheid te hebben en brengt ons dat wat meer bezinning.”

Meer informatie via 4en5meienkhuizen.nl.

Dit jaar eren in stilte. 'Dat is misschien wel net zo mooi.'