Nico Bakker.
Nico Bakker.

Koninklijke onderscheidingen Stede Broec

Traditiegetrouw vindt de laatste werkdag voor Koningsdag de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen plaats. Vanwege de coronacrisis kon dat dit jaar niet. Burgemeester Ronald Wortelboer feliciteerde alle decorandi persoonlijk vanaf veilige afstand.





























Wel felicitaties, geen onderscheiding



STEDE BROEC - Traditiegetrouw vindt de laatste werkdag voor Koningsdag de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen plaats. Vanwege de coronacrisis kan dat dit jaar niet. Burgemeester Ronald Wortelboer ging vrijdagmorgen 24 april bij alle zes decorandi langs om hen persoonlijk te feliciteren.




De zesde decorandi Theo van der Jagt vindt Vier mannen en twee vrouwen ontvangen later dit jaar hun koninklijke onderscheiding. Onder de decorandi zijn twee brandweermannen.

De decorandi zijn (in volgorde van felicitaties): Theo van der Jagt, Nico Bakker, Loek Smid, Nico Weel, Marga Groot-Schouten en Vera Botman-Dudink. Op gepaste afstand gaf de burgemeester hen een bloemetje. De versierselen behorende bij de onderscheiding zal hij op een nader moment opspelden als de situatie dat weer toelaat. Alle zes decorandi worden Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Decorandi

De gedecoreerden en hun verdiensten:

Theo van der Jagt

Secretaris en organisator lezingen Vereniging KMTP/Groei & Bloei afd. Enkhuizen e.o (2007 tot heden). Theo verzorgt het secretariaat. Notuleert het besprokene in de bestuursvergaderingen, organiseert en verzorgt een zestal lezingen per jaar.

Vrijwilliger bij de Sint Martinusparochie in Bovenkarspel (1974 tot heden). Actief en betrokken bestuurslid in de WOCO-groep die de communievergaderingen begeleidt. Hij heeft vele malen de taak als voorganger op zich genomen. Voorzitter van de parochieraad: Maandelijke parochieraadvergaderingen, interne verbouwing van de kerk en het 25-jarig jubileum van de kerk werd groots gevierd. Lid van de lectorengroep: Voorgaan in de vieringen. Theo heeft in deze groep in de beginjaren een leidende rol gespeeld. Uitvaarten van de parochie verzorgen. Contact met de nabestaanden over inhoud en vorm van de uitvaart. In de periode van afnemende gezondheid van pastoor Karregat heeft Theo deze taak vele malen op zich genomen. Theo is van onschatbare waarde geweest voor de parochie.

Voorzitter uitvaartvereniging St. Jozef, Bovenkarspel (2003-2018). Theo was tijdens zijn voorzitterschap aanspreekpunt van de vereniging. Hij heeft zijn uiterste best gedaan voor een positieve samenwerking met de uitvaartverenigingen in de omliggende dorpen, wat helaas niet gelukt is.

Secretaris Jeu de Boulesclub Lutjebroek (2008-heden). Contacten binnen de club en ook daarbuiten. Hij verzorgt de verslagen en het nieuwsblad. Hij houdt zich binnen de club bezig met de organisatie van wedstrijden en neemt zo nodig de leiding.

De onderscheiding is aangevraagd door Piet Kok.

Nico Bakker

Voetvalvereniging KGB (1988 tot heden). Begeleider jeugdtoernooien, kantinemedewerker, redacteur (clubblad en presentatiegids), webmaster, fotograaf, omroeper bij toernooien en thuiswedstrijden van de selectie.

Secretaris WMO-raad Stede Broec (voorheen MOSZ-raad) (2006 t/m 2014). De WMO-adviesraad heeft als belangrijke taak het college van B&W gevraagd en ongevraagd te adviseren over alle zaken die het sociale domein aangaan met als grote onderwerpen de Wet Maatschappelijke ondersteuning en Participatiewet. Hieronder vallen alle taken die betreffende ondersteuning aan ouderen en mensen met een beperking zodat zij zoveel zelfstandig kunnen wonen en meedoen in de samenleving. De heer Bakker is twee zittingsperioden van vier jaar lid geweest.

Lid cliëntenraad Omring Gezinspaviljoen (2015 tot heden). De cliëntenraad denkt en praat mee over het welzijn van de bewoners. Tegenwoordig is de heer Bakker secretaris van de cliëntenraad.

Webmaster Lutjebroeker Blaasband (2002 tot 2013). Nico Bakker was webmaster van de Lutjebroeker Blaasband en maakte foto’s en video’s tijdens optredens en evenementen.

Voorzitter Bewonerscommissie appartementencomplex Raethuysstaete Bovenkarspel (2010-heden). Nico Bakker onderhoudt het contact en heeft overleg met De Woonschakel, verzorgt brieven aan de bewoners. Verder is hij secretaris van de Sam Sam club binnen het appartementencomplex en helpt hij bij het organiseren van leuke bezigheden en activiteiten. Verder houdt hij voor het complex een website bij met allerlei informatie, activiteitenkalenders, weetjes en foto’s voor de bewoners, familie en buren.

KBO Bovenkarspel (Katholieke Bond Ouderen) (2016-heden). Het KBO werkt samen met organisaties en instellingen in het sociaal domein en zet zich in voor het ontwikkelen van gemeenschappelijke diensten. Nico is in 2016 begonnen bij de KBO en heeft toen het penningmeesterschap overgenomen. Ook heeft hij de website opgezet en deze onderhoudt hij. Hij bezoekt samen met de voorzitter de regionale en landelijke KBO-vergaderingen.

Secretaris zangkoor In Between (1994-1999). In Between is een gemengd zangkoor dat zowel kerkelijke als populaire muziek ten gehore brengt. Zij zingen eens per maand in de Martinuskerk in Bovenkarspel. Nico was voorzitter van het koor en deed daarbij PR-werkzaamheden.

Verder is Nico Bakker actief geweest bij de biljartclub en politiek actief geweest voor het CDA. Verder heeft hij nog zitting gehad in de Seniorenraad.

Zijn dochter, Anita Bakker, heeft de onderscheiding aangevraagd.


Loek Smit (brandweerman)

Loek Smid heeft zich vanaf 2000 ingezet als vrijwillig brandweerman, nu twintig jaar. Nu voor de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en daarvoor al vele jaren voor de gemeentelijke brandweer van Stede Broec. Loek is officieel op 1 mei 2000 in dienst getreden als brandwacht der 2e klasse, ondertussen is hij hoofdbrandwacht (manschap B) en één van onze chauffeur/voertuigbedieners.

Loek is één van die stille krachten. Nooit op de voorgrond, maar gewoon doorwerken en vooral: zien waar het werk is. Een buitengewoon sterke eigenschap. Loek wordt ook wel de vakantieganger van het korps genoemd. Zodra het even mogelijk is gaan Loek en echtgenote Wilma naar het mooie Bali. Een plek waar zij hun hart aan hebben verpand. En waar ook het vrijwilligerswerk niet ophoud.

Als chauffeur is Loek het meest op z’n plek. Dat is niet vreemd omdat hij in het dagelijks leven ook op de vrachtwagen rijdt. En zolang hij zijn eigen voertuig op de handrem zet, hoeven we als post ook niet bij hem langs om ‘koffie te drinken’.

Loek heeft altijd keurig zijn diensten gedraaid en is met grote regelmaat op de oefenavonden te vinden. Bij het uitzetten van oefeningen geeft hij kort commentaar en draagt daarmee de kennis en kunde van de postleden naar een hoger niveau.

De aanmelding voor de vrijwillige brandweer is eigenlijk het enige dat nog echt vrijwillig is. Daarna bestaat je carrière uit opleiden, oefenen, uitrukken en vooral wachten op uitrukken. Vele uren en dagen gaan voorbij waarin er niets gebeurt. Dat neemt niet weg dat de pager mee is, er niet gedronken wordt op een feestje of dat je thuisblijft terwijl de rest van je gezin iets leuks aan het doen is zonder jou.

Dingen die iedere brandweermens kent. Deze inzet voor de maatschappij en de gemeente Stede Broec in het bijzonder, maken dat wij volledig achter de aanvraag staan om Loek Smid een koninklijke onderscheiding toe te kennen.


Nico Weel (brandweerman)

Nico Weel heeft zich vanaf 2000 ingezet als vrijwillig brandweerman, nu twintig jaar. Nu voor de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en daarvoor al vele jaren voor de gemeentelijke brandweer van Stede Broec. Nico is officieel op 1 mei 2000 in dienst getreden als brandwacht der 2e klasse, ondertussen is hij hoofdbrandwacht (manschap B) en één van onze chauffeur/voertuigbedieners.

Door Nico’s werk bij de buitendienst van de gemeente Stede Broec, is hij regelmatig als één van de eersten in de kazerne bij een uitruk. En als hij wat verder weg werkt, dan komt hij zo snel als hij kan, zelfs op de tractor. Ook ’s avonds en ’s nachts is Nico vaak één van de snelsten, waarbij de jeugdige ogen van de jongere spuitgasten soms verrast worden met de fraaiste slaapshorts en sokken die er maar te vinden zijn. Met of zonder gat bij de teen.

Nico is een harde werker. Als een bevelvoerder iets nodig heeft, of iets gedaan moet hebben, dan is Nico de aangewezen persoon. Met zijn krachtige lijf verzet hij soms bergen.

Nico is ook een man met een uitgesproken mening, hetgeen door het zware stemgeluid snel kan worden overgenomen door anderen. Daarin moeten we af en toe elkaar wel weer eens vinden in het midden. Maar Nico heeft ook oog voor de ploeg en de commandanten. Is er iets gebeurd, dan kun je er zeker van zijn dat je -voor het slapen gaan- nog even een sms of app krijgt om je een hart onder de riem te steken.

Naast alle oefenmomenten en alle inzetten kun je Nico ook altijd bereid vinden om verderop in de regio te assisteren als chauffeur/voertuigbediener bij trainingen, lessen en examens. Zo heeft Nico al vele jonge brandweermannen en -vrouwen op weg geholpen in hun carrière.

Nico heeft in zijn eigen brandweer carrière al heel wat branden, ongevallen en incidenten gezien. Toch blijft hij, voorbij het oude Functioneel Leeftijds Ontslag, gewoon doorgaan. Hij zorgt dat zijn conditie op peil blijft en laat regelmatig een hapje en drankje daarvoor staan.

Als postcommando zijn wij enorm blij een man als Nico in onze post te hebben. We zijn hem zeer erkentelijk voor alle tijd, energie en moeite die hij in de brandweer investeert. We zijn het dan ook volledig eens met het voorstel om Nico Weel een koninklijke onderscheiding toe te kennen voor het vele en goede werk dat hij voor onze gemeenschap doet.


Marga Groot-Schouten

Marga Groot-Schouten is actief penningmeester van het Amazingkoor Lutjebroek (2004-heden). Zij is ook penningmeester van de Katholieke Vrouwengilde (KVG) Lutjebroek (2006-heden). Het KVG is een vereniging van en voor vrouwen en biedt inspirerende en uitdagende programma’s in een plezierige en respectvolle sfeer.

Marga is dirigente van het kinderkoor De Vrolijke Uilen (1986-heden). Elke woensdagavond dirigeert zij het kinderkoor en doet heel veel voorbereidend werk zoals de organisatie en promoten van het kinderkoor, leden werven door vele schoolbezoeken, liedjes up to date houden, vernieuwen en instuderen. Ze regelt het jaarlijke uitje en is aanwezig bij gezinsvieringen.

Lid werkgroep gezinsvieringen Heilige Sint Nicolaas Lutjebroek (1984-heden). Marga neemt vaak het voortouw bij het samenstelling van gezinsvieringen. Zij denkt mee over het thema, zoekt teksten, is actief bij paas en kerstvieringen, zorgt dan voor een leuke attentie voor de leden (op eigen kosten), helpt bij het maken van de boekjes en nog veel meer.

Haar dochter, Martine de Winter-Groot, heeft de onderscheiding aangevraagd.

Vera Botman-Dudink.
Loek Smid.
Nico Weel.
Marga Groot-Schouten.
Theo van der Jagt.