Het leven is momenteel saai, maar de burgemeester lijdt er niet onder.
Het leven is momenteel saai, maar de burgemeester lijdt er niet onder. (Foto: Aangeleverd)

Burgemeester in coronatijd

ENKHUIZEN - Zijn leven als burgemeester in coronatijd kan hij met één woord omschrijven: "Saai". Burgemeester Eduard van Zuijlen is er duidelijk in. "Net als alle andere mensen werk ik voornamelijk thuis. Heel soms kom ik nog wel op het stadhuis, maar dan ben ik daar meestal alleen."

'Net als ieder mens worstel ik ook met de maatregelen'

Hij lijdt er overigens niet onder wil hij wel gezegd hebben. "Ik ben nu eenmaal graag onder de mensen, maar ik somber niet. Dat ligt niet in mijn aard. Het is een worsteling die ik als mens heb met de maatregelen die nu gelden. Dat zullen veel mensen wel herkennen."

Online babbel

Voor de gemeenteraadsvergadering van afgelopen week zat burgemeester Van Zuijlen in zijn eentje in zijn werkkamer. "Met een heel sprekende achtergrond waarmee ik laat zien dat we met een raadsvergadering bezig zijn en niet met een online babbel." Zijn rijk beschilderde burgemeesterskamer ziet hij dus niet meer elke dag. Sinds het begin van de coronamaatregelen kwamen burgemeester en wethouders afgelopen week weer voor het eerst bijeen. "Af en toe heb je het nodig om elkaar te zien. Voor de gelegenheid hebben we de raadszaal gebruikt als collegezaal om afstand te bewaren tot elkaar. Maar voorlopig zal het er niet van komen, want ook wij hebben ons te houden aan de regel om zoveel mogelijk thuis te werken."

'Lucht geven aan zorgen hoort erbij'

Boodschappen

Zijn contacten met de inwoners van Enkhuizen beperken zich tot sociale media en gesprekken tijdens de boodschappen. "Enkhuizen is net als de rest van Nederland. We roepen elkaar op om vol te houden, maar zijn het ook weleens zat. Lucht geven aan onze zorgen hoort erbij." Koningsdag bracht de burgemeester thuis door. "Ik heb de vlag uitgehangen en dat was het. Heel raar."

Kranslegging

Maandagavond 4 mei legt hij samen met de voorzitter van het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité een krans neer. "Er is geen samenkomst. Het park wordt afgezet. Het heeft dus geen zin om te komen. De trompettist speelt de taptoe en via de Zuidertoren zal het Wilhelmus klinken. Dit wordt de meest extreem sobere versie van dodenherdenking die je je maar kunt bedenken. We vinden het zó belangrijk dat deze 75-jarige traditie van her- en gedenken wordt gehandhaafd dat we er wél zullen staan, maar dan stilstaan namens en niet met de gemeente."

'Zoeken naar goede manier van omgaan met Bevrijdingsdag'

5 Mei

Burgemeester Eduard van Zuijlen hoopt dat mensen 5 mei in gezinsverband vieren. "Dit jaar zouden we bevrijding in Enkhuizen uitbundig vieren. Nu worden we teruggeworpen op de beleving van vrijheid die we als individu hebben en ook de beperkingen die we ervaren omdat we nu veel minder vrij zijn dan normaal. Het is zoeken om daar op een vrolijke manier mee om te gaan, want normaal doe je dat toch met z'n allen."


De herdenking en de kranslegging 4 mei zijn online te volgen.

Kijk voor het actuele programma op de Facebookpagina van Rodi Enkhuizen.