Afbeelding
Brammetje op zijn vaste plek, nabij station Weidevenne. (Foto: aangeleverd)

Stationskat Brammetje brengt veel teweeg

PURMEREND - Het artikel over de aangereden en geschopte stationskat Brammetje, geplaatst in het Purmerends Nieuwsblad van vorige week, heeft nogal wat teweeg gebracht. Op sociale media ging het stuk door het dak. Opmerkingen als "Helemaal klaar met dit tuig" en "Aanpakken die hufters", doelend op het scooterduo dat de misselijk makende daad pleegde, waren niet van de lucht. Onderstaand een goed bedoelde inzending van een lezer.

"Ik las uw artikel over Brammetje, de kat die aangereden en daarna geschopt was. Natuurlijk is het te triest voor woorden dit verhaal. Ik hoop ook dat Brammetje zich snel weer goed voelt. Toch dacht ik, waarom laten veel mensen hun katten naar buiten? Niet iedereen houdt van katten en dat is wel gebleken uit dat bericht. Had Brammetje gewoon een huiskat geweest of was de tuin afgeschermd geweest, was het niet gebeurd.

Niet opzettelijke aanrijdingen gebeuren. Dat is niet fijn voor de kat, ook niet fijn (in de meeste gevallen, denk ik toch) voor de bestuurder die de aanrijding veroorzaakt. Een kat blijft een dier en kan onverwachts ineens voor jouw wielen opduiken. Een kat die in een afgerasterde tuin zit of gewoon binnen leeft veiliger en dat is ook fijner voor de weggebruiker. Daarnaast is het ook zo dat katten overlast veroorzaken in tuinen van buren. Mensen die hun best doen om hun tuin een plaatje te laten zijn en dan komt een kat even de vers ingestopte bollen omgraven of de net geplante perkplantjes moeten het ontgelden. Sowieso denk ik dat weinig mensen zitten te wachten op de momenten dat hun tuin als kattenbak wordt gebruikt. Er zijn ook mensen die hun tuin speciaal inrichten om zo veel mogelijk vogels in de tuin te krijgen, die zitten ook niet te wachten op een kat in de tuin, denk je wel?

Het is dus, naar mijn idee, fijn als mensen die katten hebben dat ze deze bij zich houden, het is per slot van rekening een huisdier en niet een laat-maar-lekker-door-de-buurt-zwervendier. Een thuiskat levert minder gevaar op voor zichzelf en voor anderen en zoals mij vroeger altijd is verteld: "voorkomen is beter dan genezen."


Intussen zijn de laffe scooteraars nog niet getraceerd.