Afbeelding
(Foto: Christ Clijsen)

Platform kunstenaars in Smart Distance Lab

AMSTERDAM-NOORD - De Kromhouthal in Amsterdam-Noord host een bijzonder evenement op 28, 29 en 30 augustus. Niet alleen tonen de 27 beste afstudeerders in kunst dan hun werk tijdens The Art Fair. Tegelijkertijd maken zij onderdeel uit van het Smart Distance Lab. Hier wordt het gedrag van bezoekers in kaart wordt gebracht en geanalyseerd om bij te dragen aan succesvolle protocollen in de culturele sector die verspreiding van corona tegen gaan. Door deze kunstenaars hier een platform te bieden snijdt het mes aan twee kanten want zij kunnen in deze tijd wel wat extra aandacht gebruiken.

In 2019 en 2020 studeerden honderden kunstenaars af die hun loopbaan als gevolg van de corona-uitbraak met achterstand beginnen. Uit deze groep kunstenaars selecteerden curatoren, journalisten, docenten en kunstprofessionals 27 toptalenten die werden uitgenodigd voor het Smart Distance Lab – the Art Fair. Onder hen is de Duitse schilder Urs Moore die in 2019 afstudeerde aan De Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ook Philipp Groubnov is aanwezig, wiens installaties met keramiek en water doen denken aan Mark Manders. Hij studeerde af van de KABK, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Eugenie Boon van de HKU, laat op de beurs maatschappijkritische installaties en performances zien, verwijzend naar haar Antilliaanse achtergrond. En Lieve Hakkers, die nog voor haar afstudeertentoonstelling van de AKI in Enschede werd toegelaten voor de prestigieuze werkperiode aan ‘De Ateliers’ in Amsterdam, laat haar schilderwerk zien op de beurs.

Vliegende start

Zo kunnen 27 unieke toptalenten van de diverse academies op 28, 29 en 30 augustus toch hun werk laten zien tijdens The Art Fair Met deze kunstbeurs krijgen zij een platform om gezien te worden; ontdekt te worden; in rap tempo te ontwikkelen en een vliegende start te maken, ondanks de coronacrisis.


Naast het bezoeken van de exposerende kunstenaars en hun werken, beleeft men nog een extra beleving: De Kromhouthal is die dagen namelijk volgehangen met geavanceerde meetapparatuur om het gedrag van bezoekers in kaart te brengen en te analyseren. Dit belooft een unieke ervaring te worden. Uiteraard verloopt de toegang en het bezoek aan deze kunstbeurs geheel volgens de RIVM-richtlijnen. Overheid, bedrijfsleven en universiteiten werken in het Smart Distance Lab samen om te komen tot de beste inzichten.

Toekomst

The Art Fair is onderdeel van het Smart Distance Lab, een initiatief van onder andere het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Tijdens het Smart Distance Lab zullen - naast deze kunstbeurs - ook andere (mini)evenementen plaatsvinden. Zoals bijvoorbeeld een congres van de Dutch Venue Association over de toekomst van festivals, evenementen en congreslocaties.

Hospitality en corona

Hoe voelen deelnemers en bezoekers zich te allen tijde veilig? Hoe maak je een gecontroleerd bezoek een plezierige ervaring? Wat kan er verbeteren? Hoe kunnen hospitality en een Corona-Veilig-Event hand in hand gaan? Tijdens het Smart Distance Lab wordt dit onderzocht. Het wordt een zeer bijzonder event.

Aanmelden

Aanmelden kan via www.SmartDistanceLab.nl.