Afbeelding
Het bestuur van de Sportraad. (Foto: aangeleverd)

Column Sportraad Purmerend

Van overleven naar ondernemen

Nog steeds leidt de gehele wereld onder het Corona virus. Ook de sportwereld ondergaat dit. Vele topevenementen zijn afgelast en ook trainingen hebben een ander karakter. Gelukkig zijn de maatregelen nu zodanig dat er weer gesport kan worden bij de sportverenigingen. Dat is een positieve ontwikkeling. Maar we zijn er nog niet.

Immers kantines hebben te maken met belangrijke beperkingen en ook grootschalige toernooien mogen niet georganiseerd worden. Dus de extra broodnodige inkomsten zijn behoorlijk afgenomen.

Wij zien dat de sportverenigingen over het algemeen een behoorlijke veerkracht hebben getoond. Veel steun van leden en besturen die proactief aan de slag zijn gegaan om met zo min mogelijk schade door deze crisis te komen. Het overleven is effectief gebleken.

Een kort onderzoek heeft aangetoond dat de leden behoorlijk trouw zijn gebleven aan hun club, dit zegt iets over het bindende karakter van verenigingen in de samenleving.

Maar nu is het weer tijd om vooruit te kijken en te ondernemen. Er is namelijk ook gebleken dat het aanbod van nieuwe leden, in tegenstelling tot gebruikelijk is, is afgenomen.

Ook zullen veel van de bestaande leden thuiswerken en de buren van die leden waarschijnlijk ook. Dus probeer nu als vereniging overdag ook een bewegingsaanbod te geven aan de leden, wijkbewoners etc. Want iedereen die thuiswerkt heeft over het algemeen wel behoefte aan sociale contacten en beweging.

Wat inspiratie geeft is het rapport dat de Hospitality Group heeft uitgebracht. Op verzoek van Sportstichting Spurd is het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de toekomstvisie van de sport in Purmerend. Dit rapport is gebaseerd op onderzoek en gesprekken met belangrijke belanghebbenden. De belangrijkste conclusies zijn: Bezettingsgraad van de binnen- en buitensport accommodaties is zeer hoog; de vraag naar sportaccommodaties zal toenemen door de bevolkingsgroei; er is een afwijkend hoog aantal inwoners die niet georganiseerd sporten; veel georganiseerde sporters trainen bij hun oorspronkelijke club buiten de gemeentegrens. Ook zal het aantal senioren verder toenemen, en deze zullen meer dan nu overdag (als de accommodaties reeds bij onderwijs in gebruik zijn) van de binnensportaccommodaties gebruik willen maken.

Het rapport sterkt ons als Sportraad hier het gesprek over aan te gaan met de politiek.

Want voor een gezonde en bruisende stad is een meer dan voldoende bewegingsaanbod belangrijk voor de sociale cohesie. Naast de stedelijke verdichting die we zien zal er ook voldoende ruimte moeten zijn voor hoogwaardige aansprekende sportaccommodaties.


Sportraad Purmerend

www.sportraadpurmerend.nl